Hlavní obsah

Velký test piškotů aneb Jak z oblíbeného premianta udělat nejdražší tuctovku

Několik týdnů jely naplno nejlepší laboratoře v zemi, které měly jasné zadání. Zjistit pravdu o piškotech. O těch nových takzvaně Tradičních Opavia vyráběných od začátku roku v Polsku, o původních ještě loni vyráběných v Opavě a o dalších 11 druzích.

 
Článek

Výsledky vědeckých senzorických analýz (chuť a vzhled) podle mezinárodních norem ukázaly, že se nové polské piškoty Opavia, které jsou takřka až 3x dražší než nejlevnější v našich obchodech, úplně propadly a společně s těmi nejlevnějšími z Teska skončily jako poslední. Nyní jsou na řadě výsledky chemických analýz.

Laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké škole chemicko-technologické v Praze pro pořad A DOST! internetové televize Stream, deník Právo a server Novinky.cz zjišťovaly ve 13 druzích piškotů obsah tuků včetně nezdravých nasycených, sacharidů včetně cukrů, bílkovin a energetickou hodnotu.

Ve složení piškotů nebyl žádný významný rozdíl zjištěn, vysvětlila profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha s tím, že receptura je u všech v podstatě stejná.

Nejvíce tuku mají nové piškoty Opavia

Testované piškoty se z hlediska zmíněných hodnot nijak zásadně neliší, ale pokud je srovnáte za sebou, ukáže se, že nové piškoty Opavia vyráběné v Polsku mají z testovaných nejvíce celkového tuku, včetně nezdravých nasycených. Naopak mají nejméně sacharidů a jsou čtvrté nejméně sladké.

Testované nové tradiční piškoty Opavia z Polska podle chemické analýzy obsahovaly 5,3 g tuku na sto gramů, na obale ho výrobce firma Mondelez deklaruje o procento méně, 4,3 g. Ty původní ho měly 4,6 gramu a deklarovaly jen o něco málo vyšší množství, než ukázaly laboratorní analýzy – 4,9. Je ale nutno podotknout, že evropská metodika připouští toleranci 1,5 gramu.

Vůbec nejméně tučné piškoty mezi 13 testovanými byly K Classic DE z německého Kauflandu – měly jen tři gramy tuku na sto gramů, tedy o více než 2 gramy méně než nové Opavie.

Nezávislé analýzy na špičkových přístrojích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze také ukázaly, že testované nové piškoty Opavia měly i nejvíc nezdravých nasycených tuků – 1,4 gramu na 100 gramů. Původní jich ale měly jen o desetinu procenta méně, 1,3. Tedy hned druhé nejvyšší množství z testovaných. Je tedy jasné, proč Mondelez z přední strany obalu odstranil výrazný nápis, že piškoty Opavia obsahují nízký obsah nasycených mastných kyselin.

Čtyři hříšníci

Nezávislé testy také odhalily čtyři hříšníky, kteří v energetické tabulce deklarují nulovou, respektive téměř nulovou přítomnost nezdravých nasycených tuků a přitom jich obsahovaly přibližně stejně jako všechny ostatní, tedy okolo jednoho procenta.

Jde o piškoty  z Kauflandu – K Classic Biscuits a z Alberta – AH BASIC. A bohužel se to týká i senzorických vítězů. Piškotů Korrekt z Globusu a slovenských Piškótů ze Sedity.

Sacharidů měly naopak nové piškoty Opavia z Polska úplně nejméně ze všech testovaných. Ty původní jich měly společně s Marilami a piškoty Tesco Value o něco málo více, druhé nejnižší množství.

Všechny testované, ať už jsou levné, středně drahé nebo nejdražší, obsahovaly sacharidů plus minus stejně. Od 75 v nových Opaviích do 83 gramů v německých piškotech z Kauflandu.

Nové i původní piškoty Opavia také patřily mezi nejméně sladké, měly čtvrtý, respektive pátý nejnižší obsah cukru. Nejsladší byly ty z německého Kauflandu. Ty navíc obsahují kypřidlo a aroma.

Co se týče bílkovin, jejich množství v nových Opaviích z Polska kleslo proti těm původním o takřka procento a dostalo se pod 11 procent, tedy na třetí místo. Původní piškoty Opavia, ještě loni vyráběné v Opavě, jich měly mezi testovanými nejvíce, 11,6 desetin procenta.

Zřejmě proto klesla i deklarace na obale, která je ale ještě nižší, než ukázaly testy. Úplně nejméně bílkovin měly už několikrát zmiňované německé piškoty KClassic. Nové Opavie mají proti původním o něco nižší energetickou hodnotu a jsou tak v pásmu průměru mezi testovanými.

Energetická hodnota původních Opavií byla ve skutečnosti 1690 kJ, tedy druhé nejvyšší množství mezi testovanými. Na etiketě deklarovaly 1660, což se tolik nelišilo od skutečnosti.

Největší rozdíl mezi deklarací a analýzou zjištěnou skutečností mají Piškóty od firmy SHP z Turčianských Teplic. Rozdíl 165 kJ. Na obale se tváří jako nejmenší energetická bomba ze všech testovaných. Ve skutečnosti byly ale z testovaných třetím nejvyšším zdrojem energie.

Receptura je prý stále stejná

Možná se vám ze všech těch čísel zatočila hlava. Při odhalování toho, co se s tradičními piškoty Opavia po přesunu výroby z Opavy do Polska stalo, jsou ale chemické analýzy nutné. Z obalu už víme, že mají obsahovat o čtyři procenta mouky méně než ty původní.

Mondelez tvrdí, že recepturu nezměnil. V čem je tedy zakopán pes, že z těch senzoricky takřka nejlepších na trhu se staly najednou ty nejhorší?

Podle Jany Hajšlové měly původní piškoty Opavia českou technologii. „Byli tam odborníci, kteří věděli, jak zacházet se surovinou, která byla velmi pravděpodobně jiná. Samozřejmě když se piškoty vyrábějí v Polsku, tak ani technologie, ani výrobní zařízení, ani lidé okolo výrobních linek nejsou stejní. Prostě tu technologii, o tom není diskuse, v současné době nezvládli, protože výsledek uspokojivý nebyl. Můžeme si klást otázku, jestli suroviny – mouka a vejce –jsou ze stejných zdrojů a jestli celý ten kontext technologie a surovinová skladba jsou identické. Evidentně ne.“

Mediální zástupce Mondelezu rozhovor před kamerou pořadu A DOST! nebo po telefonu odmítl s tím, že má neodkladné schůzky, které se bez něj neobejdou.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY TESTŮ PIŠKOTŮ

(řazeno dle výsledků senzorické analýzy, od nejlepších po nejhorší)

1. Piškoty Korrekt, 240 g
Výrobce/prodejce: Vyrobeno ve Slovenské republice pro Globus ČR, k. s., Praha 9, minimální trvanlivost: 2. 3. 2016
Cena/1 kg49,60 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2
TUK (g/100 g)3,9
NASYCENÉ TUKY (x deklarace … 0) (g/100 g)1,0
SACHARIDY (g/100 g)78
CUKRY (g/100 g)29,8
BÍLKOVINY (g/100 g)10,4
ENERGIE (kJ)1666
2.–3. Piškóty Sedita, 120g
Výrobce/prodejce: I.D.C. Holding, a. s., Sereď, Slovensko, minimální trvanlivost: 20. 1. 2016
Cena/1 kg99,20 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,2
TUK (g/100 g)3,5
NASYCENÉ TUKY (x deklarace … 0) (g/100 g)0,9
SACHARIDY (g/100 g)79
CUKRY (g/100 g)31,4
BÍLKOVINY (g/100 g)9,9
ENERGIE (kJ)1656
2.–3. Tradiční piškoty Opavia (PŮVODNÍ, VYROBENY V ČR), 240 g
Výrobce/prodejce: Kraft Foods CR, s. r. o., minimální trvanlivost: 29. 1. 2015
JIŽ SE NEVYRÁBĚJÍ!
Cena/1 kg124,60 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,2
TUK (g/100 g)4,6
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)1,3
SACHARIDY (g/100 g)77
CUKRY (g/100 g)29,7
BÍLKOVINY (g/100 g)11,6
ENERGIE (kJ)1690
4.–6. Ah BASIC Piškoty, 240 g
Výrobce/prodejce: Slovenská republika, www.albert.cz, minimální trvanlivost: 1. 3. 2016
Cena/1 kg49,60  Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,3
TUK (g/100 g)3,8
NASYCENÉ TUKY (x deklarace … 0) (g/100 g)1,0
SACHARIDY (g/100 g)80
CUKRY (g/100 g)30,9
BÍLKOVINY (g/100 g)10,6
ENERGIE (kJ)1700
4.–6. Marila dětské piškoty, 240 g
Výrobce/prodejce: Mokate, s. r. o., Praha 10, min. trvanlivost: 25. 2. 2016
Cena/1 kg91,30 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,3
TUK (g/100 g)4,8
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)0,9
SACHARIDY (g/100 g)77
CUKRY (g/100 g)30,0
BÍLKOVINY (g/100 g)11,2
ENERGIE (kJ)1669
4.–6. Flop dětské piškoty, 250 g
Výrobce/prodejce: Kávoviny, akciová společnost, Pardubice 2, minimální trvanlivost: 29. 1. 2016
Cena/1 kg99,20 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,3
TUK (g/100 g)4
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)1,0
SACHARIDY (g/100 g)79
CUKRY (g/100 g)30,6
BÍLKOVINY (g/100 g)10,0
ENERGIE (kJ)1672
7.–8.  Piškóty, 240 g
Výrobce/prodejce: SHP, a. s., Turčianské Teplice, Slovenská republika, minimální trvanlivost: 12. 4. 2016
Cena/1 kg49,60 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,5
TUK (g/100 g)3,5
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)0,9
SACHARIDY (g/100 g)79
CUKRY (g/100 g)28,3
BÍLKOVINY (g/100 g)10,4
ENERGIE (1674 /x deklarace) kJ1509
7.–8. Tastino Biscuits, 250g
Výrobce/prodejce: Lidl Stiftung & Co. Kg, Německo, min. trvanlivost: 26. 2. 2016
Cena/1 kg50 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,5
TUK (g/100 g)3,8
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)1,0
SACHARIDY (g/100 g)78
CUKRY (g/100 g)29,4
BÍLKOVINY (g/100 g)10,4
ENERGIE (kJ)1661
9.–10. K Classic DE, 200 g
Výrobce /prodejce Kaufland Warenhandel GmbH & Co. KG, Neckarsulm, Deutschland, minimální trvanlivost: 30. 7. 2016
Cena/1 kg66,20 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,6
TUK (g/100 g)3
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)0,8
SACHARIDY (g/100 g)83
CUKRY (g/100 g)34,4
BÍLKOVINY (g/100 g)7,5
ENERGIE (kJ)1663
9.–10 Dětské piškoty, jemné piškoty, 250 g
Výrobce/prodejce: Kávoviny, akciová společnost, Pardubice 2, minimální trvanlivost: 20. 2. 2016
Cena/1 kg67,60 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)2,6
TUK (g/100 g)4,3
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)1,1
SACHARIDY (g/100 g)79
CUKRY (g/100 g)31,4
BÍLKOVINY (g/100 g)9,6
ENERGIE (kJ)1671
11. K Classic Biscuits, 240 g
Výrobce /prodejce: Kaufland ČR, Praha 6, vyrobeno na Slovensku, minimální trvanlivost: 31. 1. 2016
Cena/ 1 kg49,60 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)3
TUKY (g/100 g)3,2
NASYCENÉ TUKY 0,8 (x deklarace … < 0,1) (g/100 g)0,8
SACHARIDY (g/100 g)80
CUKRY (g/100 g)31,3
BÍLKOVINY (g/100 g)10,2
ENERGIE (kJ)1656
12.–13. Tesco Value piškoty, 240g
Výrobce/prodejce: Vyrobeno v Polsku, prodávající Tesco Stores ČR, a. s., Praha 10, minimální trvanlivost: 8. 2. 2016
Cena/1 kg49,60 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)3,2
TUKY (g/100 g)3,5
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)1,0
SACHARIDY (g/100 g)77
CUKRY (g/100 g)27,6
BÍLKOVINY (g/100 g)10,6
ENERGIE (kJ)1627
12.–13. Tradiční piškoty Opavia (NOVÉ, VYROBENY V POLSKU), 240 g
Výrobce/prodejce: Mondelez Czech Republic, s. r. o., min. trvanlivost: 22. 2. 2016
Cena/1 kg138,50 Kč
SENZORIKA (jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)3,2
TUKY (g/100 g)5,3
NASYCENÉ TUKY (g/100 g)1,4
SACHARIDY (g/100 g)75
CUKRY(g/100 g)29,5
BÍLKOVINY(g/100 g)10,7
ENERGIE  (x deklarace …. 1520) kJ1669

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám