Hlavní obsah

Lidé v Hlučíně se složili na léčbu čtyřleté Adélky

Právo, Denisa Telaříková

Lidé z Hlučína na Opavsku se spojili, aby zaplatili lázeňskou péči holčičce, která trpí dětskou mozkovou obrnou. Čtyřletá Adélka Dudová z hlučínských Darkoviček tak nyní může poprvé ve svém životě podstoupit speciální rehabilitaci v klimkovickém sanatoriu, která má pomoci zlepšit její zdravotní stav. Právo o tom informovala hlučínská mluvčí Ivana Gračková.

Foto: Ivana Gračková

Adélka na prvním logopedickém vyšetření v klimkovických lázních u logopedky Markéty Zatloukalové

Článek

„Speciální rehabilitace KlimTherapy by jí měla pomoci hlavně s rozhýbáním ručičky,“ upřesnila hlučínská mluvčí. Dodala, že do sbírky na Adélku se zapojili hlučínští školáci, umělci, sportovci, ale také senioři z Domova pod Vinnou horou.

Adélka tak má nyní za sebou první speciální rehabilitaci. „Hned při první KlimTherapy jsme dnes cvičili dvě a půl hodiny, ale Adélce se zatím rehabilitace vůbec nelíbila. Že je ve speciálním kosmickém oblečku, který s cvičením pomáhá, vědělo celé oddělení, jak protestovala,“ popsala první dojmy maminka Adélky Jana Jakubowská. Uvolnění a rozhýbání ruky je pro Adélku velmi důležité, protože by mohla konečně ovládat svůj invalidní vozík.

Speciální logopedie má pomoci, aby mohla jíst

Součástí rehabilitační péče v Sanatoriích Klimkovice je i speciální logopedie, která by měla Adélku naučit lépe konzumovat tuhou stravu. Je to první krok k tomu, aby se jí mohla vyndat výživová sonda vedoucí přímo do žaludku a aby byla připravena na výuku mluvy.

„Naším snem je, aby se Adélka naučila sama ovládat vozík nebo se dokonce pohybovat bez něj. Aby uměla normálně jíst a pít a lépe se dorozumívala,“ prozradila maminka nemocné holčičky.

Zdravotní pojišťovny tuto péči nehradí

Adélčiny rehabilitace stojí kolem 120 tisíc korun, zdravotní pojišťovny tuto péči zatím nehradí. Sbírka Hlučíňanů, ze které už se pro Adélku uhradil speciální vozík, se k této částce kvapem blíží. Přispěla i Sanatoria Klimkovice, kde se rozhodli přidat Adélce zdarma jednu z procedur. „Ještě nám chybí několik tisíc korun, abychom mohli uhradit Adélce i jarní rehabilitační program. Věříme ale, že se peníze do jara ještě podaří nasbírat,“ řekla vedoucí finančního odboru hlučínské radnice Krista Šoferová.

„Připojila se i Nadace ČEZ, která na letní festival Štěrkovna Open Music zařadila projekt Adelka do mobilní aplikace EPP – Pomahej pohybem. Účastníci festivalu tak mohli svou chůzí, během či tancem střádat body, které pak nadace proměnila na peníze. Cílová částka byla 50 tisíc korun a podařilo se ji získat v neuvěřitelně krátké době, už za první den festivalu,“ líčila dále Gračková.

Hlučín pro Adélku

O solidaritě občanů město pravidelně informuje na svém webu: Například o akci Hlučínský trakař solidarity nebo o kasičkové sbírce.

„Bylo pro nás krásným překvapením, jakou vlnu solidarity Adélka v Hlučíně vyvolala. Zdejší lidé ukázali, že mají dobré srdce. Nakonec pomohlo nejen město Adélce, ale také Adélka městu: dokázala, že se zdejší lidé umí spojit pro dobrou věc. Zato jim patří velký dík,“ shrnula místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám