Hlavní obsah

Na hladině odkaliště Venuše bývá k vidění pozoruhodná malba

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Braňany

Zajímavý pohled nabízejí letecké záběry na odkaliště Venuše. Jedná se o vodní plochu u Braňan na Mostecku, kde okolní krajinu tvoří především výsypky. Na záběrech můžeme vidět zvláštní obrazce na hladině, které vymaloval popílek.

Pozoruhodná malba na hladině odkaliště VenušeVideo: Novinky

 
Článek

Odkaliště Venuše funguje od 70. let minulého století. Od zahájení provozu v roce 1978 sloužilo k ukládání popelovin z energetických provozů. Do konce roku 2003 bylo provozováno jako plaviště.

Odkaliště bylo vybudováno v povrchové jámě vzniklé důlní činností v prostoru vytěženého povrchového dolu Ležáky. Okolní terén tvoří zejména výsypky.

Od roku 2004 je odkaliště provozováno jako vodní dílo, přičemž je do popelové skládky hydraulicky ukládána hydrosměs pro technickou rekultivaci. Právě ta utváří na hladině krásné obrazce.

„Hlavním účelem ukládání hydrosměsi je provádění rekultivačních prací s cílem dotvarování terénu, zatěsnění naplavené hydrosměsi a biologická rekultivace celého prostoru,“ přiblížil Mikuláš Duda, mluvčí společnosti Unipetrol, které Venuše nyní patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám