Hlavní obsah

Zaorálek si pozval norskou velvyslankyni. Její vyhoštění není od věci, prohlásil Zeman

Právo, Novinky, zpe, kab
Aktualizováno

Vyhostit norskou velvyslankyni není podle prezidenta Miloše Zemana špatný nápad. Jako odpověď na odebrání rodičovských práv Evě Michalákové to navrhl europoslanec Tomáš Zdechovský. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) si velvyslankyni Siri Ellen Sletnerovou pozval, aby jí tlumočil své rozhořčení. Nakonec dorazila její zástupkyně, protože velvyslankyně není údajně v Praze.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„S velvyslankyní jsem mluvil a požádal jsem ji, aby mě informovala o vývoji této situace. Myslím, že to není úplně špatný nápad,“ citoval prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček ohledně případného vyhoštění Sletnerové.

„Myslím, že jediné řešení je Evropský soud pro lidská práva. V každém případě by se na něj měla obrátit paní Michaláková, ale také český stát, který má instituce na ochranu dětí,“ míní prezident.

Zaorálek: Rozhodnutí je nehorázné

Zaorálek si norskou velvyslankyni pozval, aby tak Norsku tlumočil své rozhořčení. Země rozhodnutím o adopci mladšího chlapce podle něj porušila svůj slib. „Rozhodnutí, které dnes padlo, pokládám za nehorázné,” rozohnil se ve Sněmovně Zaorálek.

Velvyslankyně se však Zaorálek nakonec nedočkal. „Přišla její zástupkyně, omluvila paní velvyslankyni, která není v Praze. Já jsem jí sdělil své stanovisko a informoval, že připravuji notu norské vládě,” napsal Právu Zaorálek v SMS zprávě.

„Řekl jsem jí, že to, co se stalo, je ve frapantním rozporu s ujištěními, které jsme z norské strany dostali. Poškozuje to naše vzájemné vztahy," dodal ministr.

Rozhodnutí je bezohledné, míní Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá rozhodnutí norské komise za bezohledné jak k matce, tak k biologické rodině.

„Je v rozporu s předchozími informacemi, které české straně poskytovaly v uplynulých měsících norské úřady. Pokud se toto rozhodnutí potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy,“ uvedl premiér.

„Byli jsme ujišťováni, že k adopci nemůže dojít. Pokládám to za porušení toho, co nám bylo z norské strany slíbeno a naznačováno,” potvrdil premiérova slova Zaorálek.

Sobotka svolá schůzi ministrů

„V tuto chvíli analyzujeme všechny dostupné informace a příslušné rozhodnutí,“ dodal Sobotka.

Ještě v úterý svolává schůzku všech zainteresovaných ministrů, aby projednali možný postup české vlády. Ta je podle Sobotky připravena Michalákové pomoci a podpoří ji rovněž, pokud jde o případné podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Šéf úřadu pro ochranu dětí Zdeněk Kapitán označil rozhodnutí norských úřadů za nonsens s poukazem na to, že rodiče mají o děti zájem. Zdůvodnění norské strany zatím nezná.

Reklama

Výběr článků

Načítám