Hlavní obsah

V3S dosluhují. Armáda chce od Tatry nový podvozek pro minomety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda hodlá od kopřivnické automobilky Tatra koupit 41 speciálních nosičů pro 120milimetrové minomety. Se zakázkou za půl miliardy korun, kterou by měla Tatra získat přímo, ve středu seznámí vládu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Armáda nakoupí podvozek Tatra 8x8 se speciální prodlouženou kabinou, která odolá i výbuchu miny.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Vojenská Tatra T815-7 8x8. Tento podvozek chce armáda objednat jako nosiče pro minomety.

Článek

„Nákupem dojde k zásadní modernizaci minometných jednotek vybavených 120mm minomety, výraznému zvýšení jejich bojových schopností a především ochraně obsluhy," poznamenal mluvčí ministerstva Petr Medek.

Dodal, že vozidla Praga V3S, kterými nyní vojsko disponuje, jsou s ohledem na svůj věk již v nepoužitelném stavu, nesplňují požadavky na bezpečnou přepravu munice a neposkytují žádnou ochranu obsluze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podvozky Tatra používá česká armáda u většiny nákladních vozidel. „V rámci unifikace techniky dochází k výraznému zjednodušení logistického zabezpečení a k jeho vyšší ekonomičnosti," poznamenal k záměru nákupu Tater Medek.

Speciální odolná kabina

Čtyřnápravové vozy s pohonem každého kola budou mít prodlouženou kabinu, která bude odolná proti minám a splňuje alianční normu STANAG 2. „Jedná se o osvědčený podvozek Tatra 815 8x8. To, co je nové a v rámci výroby užitkových automobilů pro ozbrojené síly poměrně unikátní, je prodloužená pancéřovaná kabina pro pětičlennou posádku," sdělil mluvčí Tatry Andrej Čírtek.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vojenské vozidlo Praga V3S AČR

Odolnost kabiny byla podle něj otestována i pokusnými výbuchy. „Tatra do jejího vývoje investovala několik desítek miliónů korun. Pokud by byl projekt realizován, jednalo by se o nejvýznamnější zakázku Armády ČR pro Tatru v posledních pěti letech," dodal Čírtek. Automobilka věří, že vozy v tomto provedení mají rovněž značný exportní potenciál.

Stroje budou upraveny pro přepravu a použití 120mm minometu, jeho obsluhy a zásoby munice. V kabině bude dále možné umístit radiostanici a na střeše bude zabudována lafeta pro kulomet. Korba bude vybavena speciálním okem pro uchycení minometu, místem pro bezpečnou přepravu munice a zvedacím čelem.

Vozidla by měla být dodána do konce listopadu příštího roku. Předpokládaná hodnota zakázky je podle ministerstva 511 miliónů korun bez DPH.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám