Hlavní obsah

Úsvit se sloučil s Národními zájmy, vzniká nová strana

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Parlamentní hnutí Úsvit se v úterý sloučilo se stranou Národní zájmy, kterou před časem založili poslanci hnutí. Nová strana už má 155 členů, a bude mít i nový název, který chtějí představit v srpnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit. Zleva Karel Fiedler, Petr Adam, Jiří Štětina, Marek Černoch, Olga Havlová, David Kádner a Jana Hnyková.

Článek

„Došlo k tomu, že se strana Národní zájmy sloučila s Úsvitem. Máme i nové stanovy, které umožňují nabírání nových členů a fúzování, které dříve nebylo možné,“ řekl Právu mluvčí Úsvitu Jan Zilvar.

„Proto jsme mohli přijmout nové plnohodnotné členy strany, kteří již vytvářejí krajské regionální a místní struktury. Tedy žádní čekatelé,“ řekl s narážkou na nové hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, bývalého šéfa Úsvitu, kterého poslanci z hnutí vyhnali. Okamurovci mají ve stanovách dvouletou čekací lhůtu pro nové členy jako pojistku, prvních 15 členů už ale přijali.

Nová strana chce také definitivně vyřešit otázku financování. „Podle nových stanov o finančních otázkách bude rozhodovat 30 členné grémium na základě průběžného dohledu finančního výboru. Všechny smluvní vztahy hnutí prochází revizi s cílem ukončení všech původních závazků do konce tohoto roku,“ řekl Zilvar.

Financování Úsvitu bylo jedním z důvodů, proč se hnutí na jaře rozdělilo na dva tábory. Spory vyvrcholily odchodem Okamury a jeho příznivců. Národní zájmy založil v květnu poslanec Petr Adam, členy se stala většina poslanců za Úsvit.

Strana si zvolí nové vedení na volební konferenci 8. srpna, kde bude rozhodnuto o novém názvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Okamura si zakládá nové hnutí

Zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura opustil spolu s poslancem Radimem Fialou toto hnutí. Společně chtějí založit nové politické uskupení...

Výběr článků

Načítám