Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy zvažuje audit kvůli odměnám v Letišti Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy zvažuje, že provede v úřadu forenzní audit. Chce prověřit, na jakém základě si bývalé vedení společnosti Letiště Praha vyplatilo odměny ve výši téměř 200 milionů korun, sdělil ministr Dan Ťok. Na ministerstvu totiž podle něj chybí smluvní podklady k výplatě odměn.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

Bývalý management Letiště Praha v čele s Miroslavem Dvořákem si podle čtvrtečního vydání Mladé fronty Dnes rozdělil peníze formou mimořádné odměny, přes 150 miliónů získal právě Dvořák. Částku údajně dostal za převedení státního podniku na akciovou společnost a její privatizaci, ke které ale nedošlo. Český aeroholding, pod nějž Letiště Praha spadá, již podal kvůli případu trestní oznámení.

"Informace médií o vyplacené odměně ve výši 197 miliónů korun bývalému vedení Letiště Praha považuji za alarmující a dokazující používání netransparentních metod v nedávné minulosti," uvedl Ťok. Podle něj měly být odměny vyplaceny na základě smlouvy z roku 2007. Za ministerstvo ji podepsal tehdejší ministr Aleš Řebíček.

Český aeroholding a ministerstvo financí požádalo ministerstvo dopravy o tyto smluvní podklady. "Takové podklady ovšem nejsou v současnosti na ministerstvu dopravy k dohledání. I proto Český aeroholding podal trestní oznámení a my zvažujeme možnost forenzního auditu, abychom porozuměli praktikám z minulosti," prohlásil Ťok.

Reklama

Výběr článků

Načítám