Hlavní obsah

Pot, krev, modřiny. Tak vypadá Bitva národů v reálu

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský Petřín obléhají středověké armády, které přijely vybojovat pro svoji zemi titul mistra světa ve středověkém kontaktním boji. Bitevní aréna, která vyrostla při příležitosti konání šestého ročníku mistrovství Bitvy národů, hostí desítky týmů z více než pětatřiceti států. Mezinárodní klání se v České republice koná poprvé, a to od 7. do 10. května.

Bitva národůVideo: Novinky

 
Článek

Z bitevní arény je slyšet hřmotný křik mužů a řinčení mečů i brnění. Bojovníci v autentických středověkých zbrojích mnohdy uštědří rány sekerou, meči, a není proto divu, že si z bojiště odnášejí otoky, modřiny a občas i zlomeniny.

„Odnesly to dva prsty, zlomenina to asi není,“ řekl bezprostředně po vítězství nad Italy jeden z českých bojovníků. Rány do zad a hlavy prý prakticky ignoruje a díky nové přilbě ani téměř žádné necítí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Středověký boj je plně kontaktní sportovní disciplína v autentické středověké zbroji, unikátní adrenalinový sport, který do jednoho snoubí prvky z mnoha bojových sportů jako zápas, kickbox, MMA, historický šerm a jiné. Bojovníci používají autentické zbraně. Meče, štíty a zbroje jsou replikami původního vybavení středověkých rytířů, jak jsou známé z dostupných zdrojů a z muzeí. Zbraně jsou ocelové, nejsou však ostré. Proto údery způsobují spíše modřiny.

Mistrovství světa pořádá Mezinárodní asociace historického středověkého boje. Letošního šestého ročníku v Praze se účastní Mexiko, Izrael, Argentina, Austrálie, Nový Zéland, Švýcarsko, Estonsko nebo Spojené státy. Na mistrovství nechybí ani český tým, který se účastní už potřetí. V minulém roce v Chorvatsku skončil sedmnáctý.

Foto: Bitva národů

Bojovník Českého týmu

„Historický středověký boj je zcela novým amatérským sportem, ten je navíc unikátní tím, že nabízíme podívanou na kontaktní masové bitvy. Je to adrenalinová show se spoustou soubojů silných mužů v plné zbroji, jejich fyzických střetů, s litry potu a někdy i trochou krve. Nejedná se však o divadlo, ale o skutečný boj,“ přibližuje klání středověkých bojovníků Anton Trubnikov, prezident Mezinárodní asociace historického středověkého boje.

Zdůrazňuje přitom, že muži holdující tomuto sportu nejsou profesionální sportovci, ale obyčejní lidé, jaké potkáváte denně na ulici. „Jsou však nesmírnými nadšenci, kteří neváhají svůj volný čas a úspory věnovat tomuto netradičnímu koníčku. Vrcholem pro ně pak je utkat se na šampionátu v barvách svých národních týmů za čest a slávu své země,“ uvedl Trubnikov.

Striktní pravidla boje

Diváci budou svědky vzrušujících duelů jednoho proti jednomu a skupinových bitev pěti proti pěti. V tomto souboji si bojovník může vzít libovolnou zbraň. Bojuje se tak dlouho, až protivník padne nebo se drží na více než dvou opěrných bodech. Atraktivní jsou také hromadné střety 21 proti 21 a všichni proti všem, kterých se naráz účastní více než 100 bojovníků.

Foto: Bitva národů

Petřín se stal dějištěm Bitvy národů

Nad souboji dohlíží několik maršálů. Do seznamu nepovolených zásahů patří například kopy do rozkroku či kloubních jamek, nesmí se škrtit nebo páčit končetiny proti přirozenému pohybu. V činnosti maršálů je i to, že vyřazují z boje bojovníka, který má více než dva opěrné body.

„Dalo by se to přirovnat přímo ke středověku. Když rytíř spadl, tak se na něj vrhli všichni okolo a nelidsky jej dorazili. Proto se pravidla nastavila tak, že když bojovník upadne na zem, je vyřazen,“ upřesnil bojovník Tomáš Gajdošík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám