Hlavní obsah

Stranám utíkají i vymírají členové po tisících

Právo, Jan Martinek

Jaro je pro české politické strany časem, kdy počítají ztráty ve členské základně. S výjimkou hnutí ANO se členská základna ztenčila všem stranám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na ilustračním snímku delegáti sjezdu ČSSD

Článek

O členy přichází KDU-ČSL, která vždy platila za masovou stranu. Dnes má 27 662 členů, o tisícovku méně než loni: ještě v roce 2012 jich bylo přes 33 tisíc. Podle předsedy Pavla Bělobrádka bude pokles ještě pokračovat: členové vymírají. „Je to otázka generační výměny, v tomto směru je to tedy logické,“ řekl Právu.

„Máme ale pozitivní příklady, v okrese Náchod máme dnes víc členů, než loni. Stejně tak ve Zlínském kraji,“ řekl Bělobrádek, který z Náchoda pochází. „Je to otázka, abychom se začali více věnovat dění uvnitř strany, na což jsme v minulosti neměli čas ani peníze,“ uvedl. V devadesátých letech nosilo členskou legitimaci lidovců bezmála sto tisíc lidí.

Členové vymírají i komunistům, kteří jsou však stále nejpočetnější stranou s padesátitisícovou základnou. Představitelé KSČM už dříve řekli, že denně přicházejí přirozenou cestou až o patnáct členů. Věkový průměr členů KSČM je téměř sedmdesát let.

O tisícovku členů přišla v uplynulém roce vládní ČSSD: má nyní 21 501 členů, v loňském roce jich bylo 22 534.

Výrazné ztráty počítá i ODS, která k pátku vykazovala 17 136 členů, tedy o sedm stovek méně než před třemi týdny, kdy lidé ještě mohli zaplatit stranické příspěvky. Ten, kdo je do 31. března neuhradil, automaticky přestal být členem. Na webovém počítadle se to v plné síle projeví podle statistiky z regionů a oblastí až za několik dní.

Nejvíc členů měla ODS v roce 2009 – celkem 34 tisíc. Těsně před pádem Nečasovy vlády v roce 2013 to bylo ještě přes 25 tisíc.

Z ODS lidé odcházejí spíš z politických důvodů. Většina odpadlíků není spokojena se směřováním strany, která v minulosti také výrazně propadla v preferencích.

ODS před časem rozprášila dvě velká oblastní sdružení v Praze 10 a Praze 11, což se na stavu členské základny výrazně projevilo. Předseda Petr Fiala, který předvídá, že ODS nakonec ztratí tisíce členů, nedávno Právu řekl, že jej pokles členské základny netrápí. „Hlásí se k nám stovky nových členů, které postupně přijímáme,“ dodal.

Úbytek postihl i TOP 09, která má 3560 členů, loni jich bylo o tři stovky víc.

Babišovců je dvakrát víc

Jedinou stranou, jejíž členská základna proti loňsku vzrostla, je hnutí ANO. Momentálně má 2712 členů, přičemž loni jich podle vedoucího mediální sekce Vladimíra Vořechovského bylo zhruba 1300. ANO na letošním sněmu rozhodlo, že přijetí každého nováčka musí schválit stranické vedení.

Hnutí Úsvit, které je před rozpadem, má stále devět členů. Právě rozepře ohledně přijímání nových členů byly rozbuškou, která odstartovala puč v poslaneckém klubu. Ta skončila vyloučením předsedy Tomia Okamury z klubu. Poslanci Úsvitu zakládají novou stranu, která, jak deklarují, bude na rozdíl od Úsvitu nové členy přijímat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám