Hlavní obsah

Věž ostravské katedrály vydala cenné dokumenty

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Informace o počtu a složení obyvatel Ostravy na konci 19. století, údaje o tehdejší průměrné mzdě i cenách základních potravin, pojednání o politických poměrech, ale také spoustu hmyzu a rzi. Takový obsah skrývala schránka v báni ostravské katedrály Božského spasitele, která byla sejmuta při rekonstrukci.

Věž ostravské katedrály vydala cenné dokumentyVideo: Aleš Honuš, Právo, Novinky

 
Článek

Schránku, která byla do věže katedrály umístěna v době její stavby, dělníci sundali ve čtvrtek. O den později ji za asistence biskupa Františka Lobkowicze otevřela ředitelka Archivu města Ostravy Blažena Przybylová.

Krasopisně popsané archy se zachovaly v překvapivě dobrém stavu. A všechny jsou v češtině.

Foto: Aleš Honus, Právo

Biskup František V. Lobkowicz a ředitelka Archivu města Ostravy Blažena Przybylová při otevírání schránky

Při stavbě i velkých rekonstrukcích kostelů bývá zvykem do věže ukrývat svědectví o dané době. Nejinak tomu bylo i na konci devatenáctého století, když se stavěla katedrála v centru Moravské Ostravy, která je po Velehradu druhým největším kostelem na Moravě.

„Ten, kdo sestavoval tento dokument, se zaměřil na to, kolik je obyvatel ve městě, jaká je jejich národnostní a náboženská skladba, je tam i zdůvodnění, proč dochází k výstavbě nového kostela v blízkosti stávajícího kostela sv. Václava a spousta jmen. Dokumenty jsou překvapivě ve velmi dobrém stavu. Když jsem tu schránku viděla, měla jsem z toho trochu obavy,“ řekla Przybylová po první letmé prohlídce.

Uloží se nové dokumenty

Odborníci nyní obsah schránky vyčistí. „Zbavíme dokumenty od nánosů prachu a zbytku hmyzu a pokusíme se je narovnat. Po dohodě s farností bude pořízen jejich přepis a následně budou přidány k dalším dokumentům vztahujícím se k farnímu úřadu, které máme v našem archivu uloženy,“ dodala Przybylová.

Do zrekonstruované věže budou zanedlouho uloženy obdobné písemnosti jako svědectví o dnešní době. „Napíšeme tam, co se děje v naší republice, že se ve světě rozvíjí militantní islamismus a že vládne napětí na Ukrajině. Také tam vložíme informace o situaci naší farnosti i Ostravy. Například, že Baník musí vracet městu peníze,“ řekl s úsměvem biskup Lobkowicz.

Písemnosti se uloží do věže i přesto, že dnes již existují mnohem spolehlivější způsoby archivace cenných dat. „Mám doma cédéčka, která jsou stará asi deset a už začínají při přehrávání haprovat. Na internetové stránky se vám mohou nabourat hackeři a máte všechna data pryč. Egyptský papyrus ale vydržel několik tisíciletí. Takže papír je ten nejlepší nosič informací,“ řekl biskup.

Katedrála Božského spasitele v Ostravě nyní prochází první komplexní rekonstrukcí od svého vzniku. Náklady dosáhnou částky 60 miliónů korun a z větší poloviny jsou placeny z evropských dotací. Slavnostní otevření po rekonstrukci je naplánováno na druhou polovinu letošního listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám