Hlavní obsah

Volby by jasně vyhrálo ANO

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti ppm factum by ve volbách zvítězilo hnutí ANO s 26 procenty hlasů. ČSSD by měla 21 procent a KSČM 15,6 procenta. TOP 09 by dostala 8,3 procenta, ODS 6,8 a lidovci 5,3 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v březnu

Článek

„Pod hranicí vstupu do Sněmovny by tentokrát na rozdíl od posledního výzkumu zůstal Úsvit přímé demokracie (4,9 procenta), což pravděpodobně souvisí s rozkolem v hnutí. Další v pořadí by byly Strana zelených (4,1 procenta), Česká pirátská strana (2,7 procenta) a DSSS (2,2 procenta),” uvedla agentura k ziskům dalších uskupení.

Ve srovnání s šetřením z minulého měsíce ANO a ČSSD zhruba o  2,5 procentního bodu posílily. Mírný vzestup zaznamenala rovněž ODS. Oproti tomu zbývající strany zaznamenaly pokles podpory.

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by mělo ANO 67, sociální demokraté 54, KSČM 39 a TOP 09 19 křesel. Občanské demokraty by zastupovalo 12 a lidovce devět poslanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v březnu

Strany stávající koalice by tak měly pohodlnou ústavní většinu 130 mandátů.

Ochotu jít k volbám vyjevilo na přelomu února a března 51 procent oprávněných voličů. Účast při posledních volbách v roce 2013 byla 59,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám