Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, radikalizace nálad napomohla Úsvitu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle volebního modelu společnosti ppm factum by volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 23,5 procenta. ČSSD by měla 18,6 procenta, komunisté 16,1 procenta a TOP 09 10,1 procenta. Lidovci by měli 6,7, Úsvit 6,5% a ODS 6,1 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v únoru

Článek

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO mělo 59 poslanců, sociální demokraté 47 a komunisté 39. TOP 09 by měla 21 křesel, 13 zástupců by měli lidovci, 12 Úsvit a  ve Sněmovně by zasedlo rovněž devět občanských demokratů.

Do Sněmovny by se nedostali Piráti (3 procenta), ani Strana zelených (2,8 procenta) a Strana svobodných občanů (2,4 procenta).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v únoru

„Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se do koalice opět spojilo ANO, ČSSD a KDU-ČSL, získaly by i v současné době potřebnou většinu – 119 mandátů,” konstatovala agentura.

„Podpora Úsvitu posílila pravděpodobně z důvodu nálad, které ve společnosti eskalovaly po lednových atentátech v Paříži,” poukázal průzkum na posílení hnutí, jemuž prosincový průzkum přisoudil 4,8 procenta.

K volbám by v lednu vyrazilo 49 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám