Hlavní obsah

Chládek: UJAK by měla dostudování svých studentů na jiných VŠ zaplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromá Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK), které Akreditační komise neprodloužila akreditaci oboru speciální pedagogika - učitelství, by se podle ministra školství Marcela Chládka měla finančně podílet na dostudování stávajících studentů na jiných VŠ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

„Je to soukromá univerzita, která brala školné, a stát to bude něco stát. Takže předpokládám, že se univerzita bude spolupodílet na krocích, které dělá ministerstvo," řekl Chládek. Ministr nicméně nevyloučil, že by se škole mohlo ještě podařit stanovisko komise zvrátit a studenti by mohli dostudovat.

Rektor UJAK Luboš Chaloupka řekl, že po obdržení oficiálního stanoviska univerzita podá odvolání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další možností je, že by například některá z pedagogických fakult poskytla odbornou garanci a studenti by nadále mohli pokračovat na největší soukromé univerzitě v republice. Také o tom se bude jednat na úterní schůzce ministra s děkany.

Chládek za možné řešení považuje také to, že by na veřejné vysoké školy přešli jen někteří studenti. „Část studentů by si převzaly některé fakulty a tím by se snížil počet studentů na jednoho vyučujícího," uvedl. Trvá na tom, aby všichni studenti pokračovali v oboru speciální pedagogika, který se však na všech veřejných školách nevyučuje.

Skončit by mohla celá univerzita

Akreditační komise také plánuje zpracovat podnět pro ministerstvo k zahájení řízení o případném odejmutí souhlasu k činnosti. Na rozdíl od akutních problémů studentů speciální pedagogiky zde však jde o dlouhodobý proces. Momentálně studenti jiných oborů UJAK proto obavy mít nemusejí.

Univerzita J. A. Komenského se potýká s problémy od roku 2010, kdy někteří bývalí pedagogové veřejně mluvili o nízké kvalitě výuky. O rok později Akreditační komise navrhla, aby škola nesměla přijímat nové studenty ke studiu některých programů v několika oborech. Kvůli nízké kvalitě výuky v pobočkách školy ve Starém Hrozenkově a Frýdku-Místku komisaři navrhli tyto pobočky neprodleně zrušit. Škola se odvolala a ministerstvo návrh komise na omezení akreditace zamítlo.

UJAK má sídlo v Praze, ale celorepublikovou působnost díky síti oficiálních regionálních center. Aktuálně na ní podle prorektora Petra Koláře studuje 5,5 tisíce lidí; dříve to bylo zhruba deset tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám