Hlavní obsah

Dostaneš nakládačku! Šéf kopřivnické ČSSD údajně výhrožuje radnímu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice

Vytrávíme ti rybník. Rozbijeme ti hubu. Takové výhrůžky obdržel na konci minulého roku radní města Kopřivnice Ivan Telařík formou anonymně zaslaných SMS zpráv. Případem se zabývala policie, která označila hned několik viníků z řad místní opoziční ČSSD včetně předsedy městské stranické organizace a zároveň zaměstnance radnice Miroslava Dvořáka. Policie případ nakonec vyhodnotila pouze jako přestupek.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Podle policie šlo o přestupek. Ilustrační foto

Článek

Telařík působil v kopřivnickém zastupitelstvu už v předchozím volebním období. Po loňských komunálních volbách se stal jako nezávislý členem městské rady, kterou vytvořilo šest politických subjektů. Povolební vyjednávání přitom byla velmi složitá, volba členů rady se uskutečnila až v prosinci. Koalice má 21členném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu jedenácti hlasů.

Výhrůžky Telaříkovi začaly chodit krátce po podpisu koaliční dohody.

„Zažil jsem toho už hodně, ale tohle nemá obdoby. Na telefon mi začaly chodit zprávy, že dostanu nakládačku, že si na mne počkají, až půjdu ze zastupitelstva domů, a že mi vytráví rybník. Poslední SMS mi došla dva dny před koncem roku, kde mi anonym do nového roku přál hodně nemocí a smůly,“ řekl Telařík s tím, že mu hned bylo jasné, že autorem výhrůžek je někdo z opozice, která se ho prý snažila přetáhnout na svou stranu a nabízela mu údajně křeslo místostarosty.

Podle policie nešlo o trestný čin, ale jen přestupek. „Tu věc jsme uzavřeli a postoupili jsme ji na přestupkové oddělení městského úřadu,“ řekl mluvčí policie Petr Gřes. Konkrétnější informace nechtěl sdělit, protože přestupkové řízení je neveřejné. Kvůli obavám z podjatosti se případem bude muset nejspíš zabývat radnice v jiném městě.

Dvořák vinu odmítá

Miroslav Dvořák (ČSSD) řekl Právu, že zatím nic nedostal oficiálně. Vinu ale odmítá.

„Ničeho takového jsem se nedopustil a vůbec nevím, jak k tomu policie dospěla,“ řekl zastupitel. To, že ho policie označila za jednoho z autorů výhrůžek, se prý dozvěděl jen neoficiálně. „Doslechl jsem se to z řečí, které kolují po úřadě. Přestupkové řízení je sice neveřejné, ale celý úřad si už o tom vykládá,“ řekl.

Vinu odmítá i další údajný anonym a zastupitel za ČSSD, kterého Právo kontaktovalo. „Takhle hluboko bych nikdy neklesl, abych někomu posílal výhrůžné zprávy. Jsem ochoten vydat ke zkoumání počítače i telefony, které mám k dispozici a ze kterých nic takového neodešlo,“ řekl.

Starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný (ODS) řekl, že informace má zatím jen z kuloárů a nechce celý případ komentovat. To, co se stalo, přisuzuje nervozitě na místní politické scéně. „Vyplývá to z velmi složitého povolebního vyjednávání, které v Kopřivnici trvalo dva měsíce,“ řekl starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám