Hlavní obsah

Přípravek umí zatočit s lupénkou, ale pojišťovny ho nehradí

Právo, Stáňa Seďová

Kvůli svému onemocnění se často cítí ve společnosti méněcenní. Lupénka neboli psoriáza projevující se zarudlými šupinatými ložisky na různých částech těla jen v ČR trápí 400 tisíc lidí. Přitom již řadu let existují přípravky, které ji dokážou léčit. Jsou to ale přírodní produkty, nikoliv léčiva podle zákona, proto je zdravotní pojišťovny nehradí.

Foto: Profimedia.cz

Žena si aplikuje hojivý lék na lupénku.

Článek

Léta se traduje, že lupénku nelze nijak uspokojivě léčit. Po často neúspěšných pokusech s hormonální léčbou, kortikosteroidy či s UV zářením se pacienti smíří s tím, že budou s kožní nemocí přežívat. V roce 2008 se však v Česku objevil přípravek, který většině z nich dal šanci vrátit se do běžného života.

Naši dermatologové testovali přípravky Dr. Michaels se skvělými výsledky – u 82 procent z 203 lidí trpících lupénkou to zabralo. Bez jakýchkoli příznaků bylo 60 procent z nich.

Přírodní produkt si ale nemocní musí kupovat za 2200 korun. „Kůra trvá dva měsíce, na což většinou tři přípravky – gel, mast a olej – vystačí. Samozřejmě podle toho, jak rozsáhlý je výskyt lupénky. Má-li ji někdo po celém těle, bude na dva měsíce potřebovat i dvě balení. Vyskytuje-li se někomu jen na kloubech, vydrží mu to bohatě na kúru a má zásobu na celý rok,“ přibližuje náročnost léčby Jutka Kovács, jednatelka společnosti, která přípravek distribuuje. Pacienti a lékaři žádali o alespoň částečnou úhradu přípravků pojišťovny. Neuspěli.

Foto: Profimedia.cz

Psoriáza se projevuje zarudlými šupinatými ložisky na různých částech těla.

Tomášovi Váňovi se lupénka poprvé objevila ve čtyřech letech. Nic z dostupné léčby nezabíralo, až po sedmi letech jeho matka objevila na internetu, že Fakultní nemocnice Motol provádí dětskou studii lupénky.

Zabral po třech týdnech

„Kontaktovala paní doktorku Čapkovou a ta nám doporučila australské přípravky Dr. Michaels. Byl jsem skeptický, po stovkách léků jsem nevěřil, že něco může zabrat, ale vyzkoušel jsem to. Po třech týdnech užívání nebylo jediné známky po tom, že jsem kdy lupenku měl,“ vzpomíná dnes už 17letý chlapec.

„Za šest let od doby, kdy jsem poprvé přípravek vyzkoušel, se mi sice jednou za čas nějaký flíček objeví, ale po dvou dnech používání už po něm není ani stopy. Špatné ale je, že ho nehradí pojišťovna. Přitom každý, kdo má lupénku, by měl mít šanci na kvalitnější život,“ myslí si Tomáš.

Přípravek na psoriázu, tedy zánětlivé onemocnění kůže, se zrodil náhodou. Australský vědec a lékař Michael Tirant vyvíjel přírodní krém na běžný ekzém.

Medikament vznikl náhodou

„V roce 1982 jsem připravil léčbu pro pacienta s ekzémem. Ten přípravky nabídl svému otci s lupénkou. Pak mi ho přivedl a já žasl, jak skvěle zabraly,“ řekl při své návštěvě ČR před několika lety lékař, jehož přípravky pomohly tisícům lidí na celém světě.

„Přípravky Dr. Michaels používáme u dětských pacientů k léčbě chronických ložiskových projevů psoriázy od roku 2009. Tato řada zlepšuje stav kůže dětí s lupénkou a u některých pacientů dochází i k dlouhodobému vymizení ložisek,“ říká Štěpánka Čapková, primářka dermatologického oddělení pro děti FN Motol.

S ní souhlasí i přední česká dermatoložka Jana Hercogová. „Měla jsem možnost vyzkoušet přípravky u nemocných s psoriázou. Jejich hlavní výhodou je bezpečnost – jsou přírodní, vhodné k využití mimo jiné také u dětí a při graviditě.

Pro pacienty je však zásadní překážkou jejich cena. Proto se domnívám, že aspoň částečná úhrada z prostředků zdravotního pojištění by pomohla řadě nemocných problém řešit,“ míní Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Nemůže být lékem

Tady ale naráží uznání přípravku jako léčiva na naše platné předpisy. Jde o kosmetické přípravky. „Ve smyslu právních předpisů mohou pojišťovny podporovat pouze léky a zdravotnické prostředky, nikoli přípravky kategorizované jako kosmetické. Přípravky Dr. Michaels obsahují množství komponentů převážně rostlinného původu, a proto není naděje, aby bylo možné je registrovat jako léčiva,“ sdělila Právu Jutka Kovács.

„Loni v červnu jsme zasílali dopis na ministerstvo zdravotnictví s přiloženým výzkumem, s vyjádřením významných českých dermatologů a s peticí s podpisy více než 1200 českých psoriatiků, kteří prosí, aby přípravky Dr. Michaels byly zařazeny mezi přípravky hrazené plně či alespoň částečně zdravotními pojišťovnami. Ale dostali jsme zamítavou odpověď,“ tvrdí zástupkyně distributora přípravků.

Ministerstvo se drží legislativy. „Přípravky Dr. Michaels jsou uváděny na trh jako kosmetické. Požadavky na kosmetické přípravky jsou harmonizovány na úrovni EU a nařízení neumožňuje členským státům přijímat v oblasti kosmetických přípravků žádné zvláštní opatření na národní úrovni,“ uvádí v odpovědi Jarmila Rážová, ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví MZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám