Hlavní obsah

Vláda hodila alkohol do jednoho pytle s tvrdými drogami a chce donutit Čechy nepít

• Aktualizováno

Vláda bude alkohol a hazard potírat stejně jako nelegální drogy, uvedl v pondělí národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Kabinet schválil změny strategie protidrogové politiky. Ta si klade za cíl potlačení nabídky, větší regulaci i další opatření, jež povedou ke snížení poptávky po návykových látkách i hazardu.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Spotřeba čistého alkoholu na osobu včetně kojenců činila pro rok 2012 celkem 9,9 litru. Lze jednoznačně konstatovat, že pití alkoholických nápojů v České republice je velmi rozšířené," stojí v upravené strategii. Podle autorů se v textu nyní odrážejí nepříznivé dopady pití i hráčství na zdraví, na rodiny i celou společnost. Cílem je "snižování nabídky, poptávky a škod". Autoři zohledňují i vývoj přístupu v zahraničí.

Podle materiálu Česko patří k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu na hlavu. Denně či každý druhý den pije 15 procent dospělých - 23 procent mužů a osm procent žen. Aspoň jednou týdně si alkohol dopřeje víc než polovina mužů a víc než třetina žen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Léčba následků nadměrného pití stojí miliardy

Podle evropské studie se šestnáctiletí v Česku opíjejí víc než jejich vrstevníci v jiných státech. V roce 1995 se aspoň třikrát za poslední měsíc opilo 14 procent mladých Čechů a Češek, v roce 2011 jich byla už pětina. Podle Vobořila stoupá konzumace alkoholu také u dětí ze základních škol. Proto se podle protidrogového koordinátora chystá novela zákona, která zpřísní sankce za podávání alkoholu mladistvým.

Alkohol je zhruba za šesti procenty úmrtí v zemi. V roce 2007 léčba nemocí, které vyvolalo nadměrné pití alkoholu, stála 2,6 miliardy, uvedli autoři.

S automaty má problém až 200 000 Čechů

Podle autorů strategie je v Česku i dostupnost hazardních her vysoká. Loni na tisícovku obyvatel připadalo 7,5 hracího přístroje. Na Slovensku je to 3,7, v Německu tři, v Polsku 0,6 a v Rakousku 0,3 přístroje. V on-line hazardu v roce 2012 vklady u provozovatelů s licencí činily 14 miliard korun. Zhruba ve stejné míře hrají Češi i na nedaněných zahraničních webech, uvádí strategie. Problémy s hraním by podle odborné studie mohlo mít až 170 000 dospělých, závislost pak až 80 000.

Ve strategii se nyní slovo "drogy" nahrazuje spojením "návykové látky a hazardní hraní". Počítá se se snižováním nabídky a s regulací i s opatřeními, která by měla zmenšit poptávku a dopady.

Protidrogový koordinátor s ministerstvem zdravotnictví má do konce března příštího roku připravit plán kroků, které by se proti nadměrnému pití alkoholu měly podniknout do roku 2018. Takový materiál má do stejného termínu vzniknout i k hráčství.

Do konce března 2019 by se měly výsledky strategie vyhodnotit. Vláda by měla dostat hned také návrh nového dokumentu se záměrem na další roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám