Hlavní obsah

Slunečné počasí bude pokračovat, pak teploty klesnou na bod mrazu

Novinky, mif

Teploty v listopadu by měly být vysoko nad průměrem. S příchodem prosince se ale výrazně ochladí, rtuť v teploměrech klesne až na bod mrazu. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který meteorologové zveřejnili v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Teploty v listopadu budou nadprůměrné. Ilustrační foto

Článek

„Týden od 10. do 16. 11. bude silně nadprůměrný na hranici teplotních extrémů pro tuto roční dobu. Průměrné denní teploty v tomto týdnu očekáváme 5 °C nad dlouhodobým průměrem,“ uvedli meteorologové.

V nadcházejícím týdnu by se měly denní teploty pohybovat v rozmezí od 8 do 12 °C. V místech, kde bude zmenšená oblačnost, by se však rtuť v teploměrech mohla šplhat až k 15 stupňům. Nejnižší noční teploty v Čechách by měly být 5 až 1 °C.

„Další týden (17. až 23. 11.) očekáváme také nadprůměrný, i když už ne tak výrazně. Poslední listopadový a první prosincový týden očekáváme teplotně průměrný až mírně nadprůměrný,“ stojí v předpovědi.

Déšť počasí nepokazí

Na začátku prosince se tak průměrné denní teploty budou pohybovat už okolo nuly. V noci však již budou s největší pravděpodobností klesat pod bod mrazu.

„Srážkově očekáváme období jako celek průměrné, relativně méně srážek předpokládáme v prvním týdnu předpovědi,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 11. listopadu do 7. prosince v letech 1981 až 2010 byla 1,7 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 41 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám