Hlavní obsah

Zeman: Havel nebyl reformní komunista, ale utopista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s názorem Václava Klause, který v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes prohlásil, že Václav Havel byl reformní komunista. Podle Zemana to byl spíše utopista, který si přál „krásný nový svět”. Prezident to řekl v Hovorech z Lán vysílaných na Radiožurnálu. Zdůraznil, že Havla označuje za utopistu velmi přátelsky, nikoliv pejorativně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Havel a Miloš Zeman na archivním snímku

Článek

"Václav Havel si samozřejmě přál to nejlepší pro republiku, ale jeho problém byl v tom, že jeho sen neměl motor," řekl Zeman.

Motorem myslí soubor pravidel, jako jsou zákony proti korupci, praní špinavých peněz a tunelování. "On dokonce tomu tunelování dlouhou dobu bezelstně přihlížel, věřil svému snu a já ho za to nekritizuji," podotkl prezident. Sen o krásném novém světě podle něj někdy končí Viktorem Koženým.

Klaus v sobotním rozhovoru v MfD řekl, že Havel nechtěl politickou demokracii standardního typu. On nenáviděl politické strany, chtěl svá milovaná hnutí, řekl listu Klaus. "A zásadním způsobem odmítal tržní ekonomiku, ač si myslím, že z ní sám osobně velmi tyl. On ale prostě nechtěl trh. Možná si vzpomínáte na jeho výroky, že trh je hokynářství. To byl nepřetržitý ideový souboj s tímto pohledem na svět," uvedl Klaus. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám