Hlavní obsah

Vláda schválila nové platové tabulky, státní zaměstnanci dostanou přidáno

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila nové platové tabulky, které navýší platy státních zaměstnanců od listopadu o 3,5 procenta. Navýšení by mělo průměrně činit asi 650 korun. Pracovníkům ve zdravotnictví se ale platy zvýší až od ledna, a to o pět procent. Peníze do zdravotnictví totiž jdou prostřednictvím úhradové vyhlášky, kterou nelze novelizovat v průběhu roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kabinet před několika týdny slíbil státním zaměstnancům, že dostanou od listopadu přidáno o 3,5 procenta. Někteří si pak přilepší znovu ještě od ledna, celkem pětiprocentní nárůst proti současnému stavu by se měl týkat policistů, hasičů a dalších členů ozbrojených složek. O čtyři procenta by si měli celkově polepšit státní zaměstnanci v oblasti kultury.

Návrh ministerstva práce vedle konkrétní podoby platových tabulek, zohledňující schválené navýšení, také staronově upravuje možnosti užití takzvaných plovoucích tarifů. Ty dávají zaměstnavateli právo určit platový stupeň v rámci dané třídy libovolně, nikoliv striktně podle délky praxe.

Široký okruh zaměstnanců, u nichž tak mohou zaměstnavatelé postupovat, se zúží do podoby platné do roku 2011. Bude se týkat dvou hlavních skupin. Tou první jsou málo kvalifikované pracovní síly zařazené v prvním až pátém stupni, u nichž doba praxe podle důvodové zprávy neovlivní kvalitu výkonu práce a které si nijak nezvyšují kvalifikaci.

Do druhé spadají povolání, kde výkonnost s léty praxe neroste, například baletky nebo vrcholoví sportovci. „Uvedená úprava má za cíl návrat k systému stanovení platových tarifů na základě obecně uznávané zásady, podle které se zkušeností roste výkonnost zaměstnance a kvalita odváděné práce,” uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám