Hlavní obsah

Demonstranti pronikli na Úřad vlády jako novináři studentského časopisu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Marek Hilšer je jedním z dvojice mužů, kteří ve středu pronikli na Úřad vlády, kde se během tiskové konference svlékli do půl těla a protestovali kvůli Ukrajině. Do Strakovy akademie se dostal se svým společníkem na novinářský průkaz studentského časopisu, řekl Novinkám.

Foto: Václav Lang, Novinky

Marek Hilšer ukazuje novinářský průkaz, na který prošel do Strakovy akademie.

Článek

„Na Úřad vlády jsme se dostali jako novináři. Prošli jsme na novinářský průkaz pro časopis Babylon, který normálně máme,“ řekl Novinkám Hilšer krátce poté, co ho policie propustila.

Foto: Václav Lang, Novinky

Demonstranti na jednání vlády.

Policisté s ním a jeho společníkem sepsali protokol a oba pustili. Co s nimi nyní bude? „To nevíme, budeme předvoláni na městský úřad. Tam se rozhodne, jestli padne nějaká pokuta,“ prohlásil Hilšer. Je přesvědčený, že se nejedná o trestný čin, maximálně to podle něj bude přestupek.

Sobotka křiví páteř

Svou několikavteřinovou demonstraci, kdy během tiskové konference po jednání vlády polonazí a s nápisy na těle předstoupili před kamery s vlajkami EU a NATO, popsal jako protest proti postoji kabinetu vůči konfliktu na Ukrajině. „Vedla mě k tomu nespokojenost s tím, jak se česká vláda, respektive pan premiér Sobotka staví k problematice agrese Ruska na Ukrajině,“ vysvětlil Hilšer. Profesí je vystudovaný lékař a přednáší na lékařské fakultě biochemii.

BEZ KOMENTÁŘE: Na tiskovku vlády vtrhli demonstrantiVideo: Novinky

„Současné výroky premiéra Sobotky k sankcím, tzn. zpochybňování sankcí vůči Rusku, jsou jakýmsi výrazem křivení páteře a rozbourávání postoje EU k celé této ruské agresi. Pan premiér svými výroky spíše nahrává putinovskému Rusku, o kterém víme, že je polodiktátorský nebo diktátorský režim. Nás velice mrzí, že se Češi spíše staví na stranu Putina než na stranu EU a našich spojenců NATO,“ kritizoval.

„V roce 1938 jsme zažili mnichovskou dohodu. Češi byli zrazeni západními mocnostmi. V roce 1968 nás okupovala Rudá armáda. Vnímáme situaci tak, že nyní je Ukrajina v podobné situaci,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám