Hlavní obsah

Psí útulky jsou téměř plné. Z množíren se stal byznys a platí za to nevinná zvířata

Praha

Psí útulky po celé České republice se blíží k maximům svých kapacit. Téměř 80 procent psů v útulcích pochází od drobných množitelů, kteří jsou mnohdy nezodpovědní a rozšiřují chov psů a ještě na tom vydělávají peníze. Česká republika patří mezi státy, kde se velmi daří nelegálnímu obchodu s domácími mazlíčky.

Psí útulky jsou téměř plné. Z množíren se stal business a platí za to nevinná zvířataVideo: Novinky

 
Článek

Nový projekt Nekupuj. Adoptuj! veřejnost informuje o situaci v českých útulcích, o předsudcích skrze kastraci a také varuje před množírnami a drobnými množiteli. Každý vrh přispívá ke zhoršování již tak velmi kritické situace s přemnoženými psy a kočkami.

„Děsí nás situace na Slovensku nebo třeba v USA, kde se utrácejí zdravá a mladá zvířata po velmi krátké době pobytu v útulku, pokud si je tedy nikdo neadoptuje,“ říká autorka projektu Pavlína Šmucerová.

Lidé věří mýtům a škodí psům

Lidé nejčastěji množí své psy kvůli zakořeněným předsudkům, že by měla mít fenka alespoň jednou za život štěňata. Mezi lidmi funguje také mýtus ohledně kastrace, která je prý pro fenku životu nebezpečná. A v neposlední řadě je to pro mnohé jednoduchý zdroj příjmu.

„Kastrace má mnohé přínosy. Eliminuje rizika rakoviny mléčné žlázy či různých nádorů na vaječnících či děloze. Pomáhá také před frustrací a dalšími problémy během hárání. I samotné náklady s kastrací jsou daleko menší než poté řešení zdravotních potíží fenky,“ doplňuje Šmucerová.

Třicetiletá Jana, která je spoluautorkou projektu Nekupuj. Adoptuj! si v dubnu letošního roku pořídila fenku Lucinku, která je také z útulku. Začátky podle jejích slov byly prý úplně bez problému.

„Ona jako štěňátko byla odebraná lidem, kteří ji týrali. Pravděpodobně jsou jí čtyři roky. Teď je vykastrovaná a úplně v pořádku. Od začátku byla úplně v pohodě, má jen malinko strach z velkých psů,“ vysvětluje majitelka Jana Ullmannová.

Lidé se často bojí vzít si psa z útulku domů, aby se vyhnuli případným problémům s jeho povahou či zdravotními problémy. U problematických zvířat se však rizika spojená s jejich ne příliš pozitivním osudem začínají projevovat okamžitě.

Množírny bez kontroly

Problém ale není pouze u drobných množitelů, ale i u klasických množíren, které ne vždy mají vše v pořádku. Nelegální obchod se zvířaty se tak v Česku stal hodně výdělečným. V České republice je totiž nikdo nekontroluje.

„S množírnami bude problém. Ti zvlášť mazaní to mají vše navenek v pořádku. Tu vlastní kontrolu, k tomu se už nikdo nedostane. A je to příliš veliký kšeft, aby to šlo snadno zlikvidovat. Řešení musí přijít od hlavy, tedy nová legislativa a přísná kontrola. My normální obyčejní lidé toto nezastavíme,“ říká majitelka útulku Bouchalka Eugenie Sychrovská.

V současné době se nachází v českých útulcích asi 11 a půl tisíce zvířat. A to je pouze oficiální statistika. Meziroční nárůst zvířat je neuvěřitelných 40 procent. Takovým tempem bude v roce 2020 v útulcích více než 37 tisíc psů a koček.

Reklama

Výběr článků

Načítám