Hlavní obsah

Houbařské žně by mohly začít už příští víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tak už je to konečně tady. Deštivé a teplé počasí posledních dnů nastartovalo růst hub. Lidé s košíky by ale měli ještě chvíli počkat. „Houbám musíme dát tak týden čas. Žně by mohly nastat už příští víkend,” tvrdí Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Předchozí suché a teplé počasí nejlépe přečkaly hřiby, lišky, holubinky, ryzce a muchomůrky. „Rostly všude, ale ve velmi malém množství," poznamenal Landa. Z hřibů šlo zejména o dubové a kováře. V lesích už lze narazit i na hřiby medotrpké, známé spíše pod názvem hořčáky, které sice nejsou jedovaté, ale kvůli nahořklé chuti se nesbírají.

Z dalších hub pak houbaři ocení klouzky, lišky a ryzce. ”Pod smrkem a borovicí už začal dokonce růst ryzec pravý," zmínil Landa.

Žampióny zatím absentují

V malém množství se vyskytuje i jedna z nejkvalitnějších holubinek - holubinka namodralá. V trávnících houby nerostou, letos například podle Landy úplně vynechaly žampióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám