„Češi stále dávají přednost smaženým jídlům a klasické svíčkové před lehkými jídly. Z ankety, kterou jsme v květnu udělali mezi téměř tisícovkou uživatelů našich stravenek, vyplynulo, že ženy jedí víc těstoviny a saláty, muži zase nejrůznější masa nebo třeba smažený sýr,“ říká Jiří Kráčmar, generální ředitel společnosti Chéque Déjeuner.

Podle jeho slov se zaměřili na to, co si lidé, kteří platí jejich stravenkami, v celé republice vybírají z menu během oběda.

Na Ústecku byl první smažený sýr

Na jihu Moravy se mezi nejoblíbenější jídla probojovaly vedle klasické svíčkové i halušky, na Ústecku byl první smažený sýr. „Jak moc je to ovlivněno také ekonomickou a sociální situací regionu – vysoká nezaměstnanost na Ústecku zřejmě nutí zaměstnavatele, aby pečlivě vážili, jakou hodnotu mají stravenky, které dávají svým zaměstnancům – jsme v anketě nezjišťovali,“ dodává Kráčmar.

V desítce nejoblíbenějších jídel se objevil i guláš (5.), špagety (7.) či smažený květák (8.). Suverénně první je ale smažený řízek, který si během oběda objednává dvakrát více strávníků než druhou svíčkovou na smetaně. Saláty se, přestože o nich ženy tvrdily, že jsou jejich oblíbeným pokrmem, do první desítky nedostaly vůbec. Česká klasika tak stále hraje prim.

Je tomu tak i podle průzkumu pekařství Mr. Baker. „Nejoblíbenějším sladkým pečivem je kobliha plněná marmeládou. Croissanty, muffiny i nejrůznější brownies s ní prohrávají na plné čáře. Během měsíce prodáme v celé republice téměř dvě stě padesát tisíc koblih s ovocnou náplní,“ říká o pochoutce, jež se údajně smažila už ve starém Egyptě, kdy se koblihy plnily mákem nebo medem, manažer pekařství Stanislav Malík.