Hlavní obsah

Sir Winton chce přijet do Prahy na udělení Řádu bílého lva

Sir Nicholas Winton, který před druhou světovou válkou zachránil z tehdejšího Protektorátu několik stovek židovských dětí, chce přijet na slavnostní předání státních vyznamenání, které se v Praze uskuteční 28. října. V sobotu to ve vysílání České televize uvedl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který se s Wintonem a jeho dcerou ve Velké Británii setkal. Prezident Miloš Zeman Wintonovi udělí Řád bílého lva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton

Článek

Forejt předal Wintonovi originál gratulačního dopisu ke 105. narozeninám a dárek od prezidenta Miloše Zemana. Winton podle Forejta řekl, že se "na Prahu a Pražský hrad těší, a pokud bude moci, přijede".

"To řekla i jeho dcera Barbara, když se se mnou loučila," doplnil hradní protokolář. Žena přitom před časem vyjádřila pochybnosti, zda její otec bude moci cestu absolvovat. Řád by měl být Wintonovi předán při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa 28. října.

Foto: KPR

Sir Nicholas Winton převzal originál dopisu prezidenta Miloše Zemana, ve kterém oznamuje rozhodnutí o udělení nejvyššího státního vyznamenání a blahopřeje ke 105. narozeninám.

Vláda nedávno oznámila, že navrhne prezidentu republiky, aby Řádem bílého lva Wintona vyznamenal, a Zeman již dříve potvrdil, že nejvyšší státní vyznamenání Wintonovi udělí.

O svém činu desítky let mlčel

Skromný Brit zorganizoval před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak s dětmi odjel v květnu 1939. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali.

O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988.

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám