Hlavní obsah

Vyhledávanou naturistickou pláž změnily úřady v hluboké oraniště

Právo, Aleš Fuksa

Do extrému dohnaly úřady své rozhodnutí o likvidaci naturistické pláže v Ostrožské Nové Vsi na Slovácku. Oblíbenou plochu vyhledávanou naturisty z celé České republiky již po čtyři desetiletí, nechali úředníci bez jediného upozornění v pondělí ráno poorat.

Naturistická pláž se proměnila v oraništěVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Nelegální pláž úřady dlouho tolerovaly a naturisté na ní měli i svá místa označená štítkem na ležících kmenech. Po pondělním řádění těžké mechanizace skončily kmeny v břehovém porostu. Zhruba dvouarovou plochu pláže, jediné takové ve Zlínském kraji, zdobí víc než půlmetrová orba.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na naturisty ze Zlínského kraje čekal po příchodu na jejich oblíbenou pláž smutný pohled.

„Tady v těchto místech jsme měli pískové hřiště pro děti a tam vzadu i plochu na plážový volejbal. Každoročně jsme pláž za své peníze zvelebovali, naváželi štěrk. Teď je ale na celý prostor smutný pohled,“ uvedl na zdevastovaném prostoru jeden z naturistů, Milan Lukeš.

Jejich místo relaxace stojí na pozemku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. V oraniště jej navíc změnily stroje Slováckých vodovodů a kanalizací (SVaK). Ty si tímto údajně chrání svůj zdroj pitné vody, kterým je druhé jezero vzdálené od pláže několik desítek metrů.

Naturisté rozhodnutí bojkotují

„Jedná se ochranné pásmo druhého stupně a jsou zde zakázány jakékoliv činnosti ohrožující vydatnost, jakost nebo zdravotní nezávadnost vodního zdroje. Pláž je zde nelegální,“ sdělil Právu ředitel SVaK Lubomír Trachtulec.

Plocha naturistů se nachází mezi dvěma jezery. Sami k osvěžení využívají jezero legálně určené i pro vodní sporty.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Nudapláž v Ostrožské Nové Vsi se proměnila v oraniště

I když je nynější pohled na pláž pro naturisty žalostný, hodlají proti rozhodnutí úřadů bojovat. První z nich již srovnávali rozsáhlou pooranou plochu den po jejím zlikvidování. „Snažím se to tu opět zkulturnit, aby se tu dalo sednout, lehnout,“ uvedl Zdeněk Mořingl.

Úřady však trvají na svém rozhodnutí. „Tak to bude věčný boj. Nedá se nic dělat,“ dodala rezolutně Eva Schneiderová z hradišťského odboru životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám