Hlavní obsah

Labe v Ústí má nejnižší červnový průtok v historii měření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průtok na Labi v Ústí nad Labem je v červnu nejnižší od roku 1937. Právě od tohoto data je stav hladiny pravidelně sledován. V pondělí po poledni teklo korytem 102,2 kubického metru za sekundu. Lodní doprava je zastavena a řeka je momentálně sjízdná pouze pro lodě s ponorem do 70 centimetrů, informoval ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vlivem sucha je Labe na severu Čech v těchto dnech na historickém minimu. Stav v Ústí nad Labem.

Článek

„Dlouhodobý červnový průměr přitom je 231 kubíků za vteřinu, takže jsme pod padesáti procenty," uvedl Zídek. Absolutní minimum za posledních 77 let naměřili při extrémně suchém létě 1947, kdy v Ústí nad Labem protékalo pouze 84 metrů krychlových za sekundu.

Úroveň hladiny na ústeckém vodočtu byla v pondělí dopoledne na 152 centimetrech a ještě by měla klesnout. Úterní předpoklad je 150 centimetrů a průtok 101 kubíků. Níž by však hodnoty už jít neměly. Hladinu Labe udržuje voda vypouštěná z vltavské kaskády. „Samozřejmě ale záleží na vývoji počasí," řekl vodohospodář.

Srážky bývají nárazové

Velice nízké průtoky jsou i na všech labských přítocích na severu Čech. Ohří v Lounech protéká devět metrů krychlových za sekundu, Bílinou v Trmicích a Ploučnicí v Benešově shodně čtyři kubíky. Některé malé potoky jsou již prakticky na suchu. Lidé by proto neměli odčerpávat z vodních toků vodu třeba na zalévání.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

V Ústí nad Labem řekou v pondělí protékalo pouze 102,2 metrů krychlových vody za sekundu.

„Problém je v tom, že do české kotliny nepřitéká žádná voda z jiných států. Máme tady pouze to, co naprší," uvedl Zídek. Srážky přitom jsou v poslední době velice nárazové. Přívalové deště tak způsobují lokální, ale i plošné povodně, při suchu naopak hladiny řek rychle klesají.

Nedostatek vody ohrožuje ryby, protože v ní ubývá kyslík. Hromadné úhyny rybáři zatím nezaznamenali. „Situace ale je už na hraně," uvedl Miroslav Čurda z litoměřické organizace Českého rybářského svazu. Ryby se také při nízkém stavu vody stávají snadnější kořistí vodních ptáků, ale i pytláků. „V chovných vodách jsme omezili krmení, aby ryby spotřebovávaly méně kyslíku. Tím se ale sníží jejich přírůstky," dodal rybář.

Úroda dozraje dříve

Sucho začíná dělat starosti i zemědělcům. „Půda začíná být rozpraskaná už i v obilí, kde se jinak vláha drží dobře," řekl ředitel Zemědělského družstva Klapý Otakar Šašek. Na odhad případných škod způsobených suchem na letošní úrodě je však podle něho zatím brzy. „Nejvíce ohrožená je kukuřice. Naopak dobře se zatím drží řepka a cukrová řepa, ovocné sady začínáme zavlažovat," uvedl.

Jisté je, že nadprůměrné teploty již od začátku roku urychlí letošní sklizeň. „Žně u nás začnou zhruba o deset dní dříve oproti dlouhodobému průměru," řekl Šašek s tím, že kombajny by mohly vyjet do polí už v první polovině července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám