Hlavní obsah

Hrozí uzavření archívů plných komunistických i nacistických zločinů

Novinky, sad

Aktivisté z organizace Post Bellum, která se zabývá vzdělávacími a popularizačními projekty o historii, umístili na internet petici, jež vyjadřuje znepokojení nad možným zrušením zákona o archívnictví. Petici podepsali např. spisovatel Petr Šabach, režiséři Jan Svěrák a Radim Špaček.

Foto: ČTK

Milada Horáková před soudem v roce 1950

Článek

„Vyjadřujeme vážné znepokojení nad návrhem Nejvyššího soudu ČR zrušit část zákona 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě a to v §37, článek 11. Návrh podal Nejvyšší soud ČR k Ústavnímu soudu ČR dne 4. března 2014,” napsali autoři petice.

Zákon totiž umožňuje nahlížet v českých archívech do dokumentů vzniklých před 1. lednem 1990. Jde o zápisy vojenských soudů, prokuratur všech stupňů, mimořádných lidových soudů, Státního soudu, Národního soudu a společenských organizací a politických stran sdružených v Národní frontě. Dokumenty pocházejí z období komunismu i z Protektorátu Čechy a Morava.

Zrušením článku 11 zmíněného zákona by podle autorů petice nastala situace, kdy by k zpřístupnění informací byl nutný souhlas osob, kterých se přímo týkají. Udavač nebo agent StB by pochopitelně neměl zájem na jejich zveřejnění.

„Domníváme se, že každý občan této země je dostatečně chráněn zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, občanským zákoníkem, Evropskou úmluvou o lidských právech a Listinou základních práv a svobod. Pakliže by bylo jeho právo historickým výzkumem v archívech narušeno, má občan mnoho možností, jak se bránit, a to i před soudem,” dodávají aktivisté.

Evropská unie nenařizuje členským zemím, jak mají zpřístupňovat archívy. Každá země se může rozhodnout jinak.

Reklama

Výběr článků

Načítám