Hlavní obsah

Do pražských voleb míří i rodinný podnik

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostka Šeberova Petra Venturová a starosta Koloděj Zbyněk Passer, předsedkyně hnutí Pro Prahu a lídr pražské kandidátky, sestřenice a bratranec, chtějí decentralizovat moc magistrátu a dát ji do rukou městským částem. Kampaň jim platí bratr Radim Passer.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Tváře nového hnutí Pro Prahu − (zleva) právník Karel Fischer, starostka Šeberova Petra Venturová a starosta Kolodějů Zbyněk Passer.

Článek

„Prahu by měli řídit lidé zespoda, kteří znají problémy obyčejných lidí. Starostové, kteří jsou v denním kontaktu s obyvateli svých městských částí. A ne radní na magistrátu, ke kterým se ani nedostanete, natož aby vám pomohli vyřešit problém. Lidi už nezajímají tahanice kolem Blanky. Ale nedostatek školek, to, že nemají kde zaparkovat a že noční jízda tramvají je často životu nebezpečným zážitkem,“ hřímal při představení hnutí čtyřikrát po sobě zvolený starosta městské části Koloděje a zároveň jeho jednička na pražské kandidátce Zbyněk Passer.

Šéfka hnutí Pro Prahu říká, že jejich snahou bude vrátit pravomoci městským částem. Stejně jako dalších 16 starostů a místostarostů například z Čakovic, Zbraslavi, Nedvězí, Újezdu, Zličína, i z Prahy 4, kteří jsou hybnou silou hnutí, tvrdí, že dlouhodobě cítí ze strany magistrátu nedostatek komunikace a zájmu o problémy běžných občanů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodli jsme se kandidovat i do zastupitelstva hlavního města Prahy a spravovat nejen městské části, ale svoje zkušenosti a odbornost přenést i do řízení Prahy. Na rozdíl od ostatních naše celopražské hnutí nemá ambice kandidovat i do parlamentních voleb,“ prohlásila při představování programu hnutí jeho předkyně Petra Venturová.

Dar poskytl miliardář Passer

Lídr jejich kandidátky do podzimních voleb řekl, že už nemůže dál jen starostovat, když vidí, jak hlavní město hospodaří. „Už si nechci dál připadat jako blbec. V hnutí jsme utvořili jedenáct pracovních skupin a během devíti měsíců jsme podrobně analyzovali všechny oblasti správy a řízení města. Výsledkem je, že například už teď víme, jak změnami hospodaření městských firem ročně ušetřit sedm miliard korun,“ prohlásil odvážně Zbyněk Passer.

Mluvil o zásadních problémech, které by z budovy pražského magistrátu po volbách rád řešil. O potřebě daleko vyššího financování školství, úklidu psích výkalů, nedostatku míst na parkování a zajištění klidu ve Štěrboholech.

Ovšem už konkrétně neprozradil, kde přesně by miliardy ušetřil, jak by vyřešil palčivé problémy obyvatel metropole a zda by jako zastupitel nebo radní s kompetencí řešení celopražského problému měl čas na jednání s obyvateli jednotlivých městských částí.

Na hnutí, které nemá ambice v komunálních volbách zvítězit, ale dostat se na magistrát a začít tam pracovat, je zajímavá nejen příbuznost šéfky strany a jejího lídra na kandidátce, ale i jeho financování. Kromě členských příspěvků ho zajistil miliónovým darem bratr Zbyňka Radim Passer, jeden z nejbohatších Čechů, miliardář, který vlastní jednu z největších tuzemských developerských firem Passerinvest Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám