Hlavní obsah

A DOST! Hlasujte, kdo získá Černé kladivo

Spotřebitelský pořad A DOST! a internetová televize Stream.cz vyhlašují druhý ročník ankety, která určí, kdo získá anticenu Černé kladivo. To dopadne na výrobek, službu, výrobce, obchodníka nebo provozovatele, o kterých pořad za uplynulý rok informoval. Diváci mohou z devíti nominací vybrat toho, komu chtějí udělit jedno velké Černé kladivo a dvě malá. Hlasovat můžete na nejčtenějším zpravodajském portálu Novinky.cz od pondělí 24. března do pondělí 14. dubna.

Foto: Stream.cz

Článek

Mezi nominovanými jsou například společnosti, které podvodně nabízely půjčky po telefonu. Ty ale lidem nedávaly a místo toho je jejich operátorky pod falešnými sliby držely co nejdéle na lince a účtovaly skoro 100 Kč za minutu volání. Mnozí lidé v nouzi tak přišli o desítky tisíc.

Dále pak byla nominována vejce s dobarvovanými žloutky, dobře utajené glutamáty, obarvené jahodové jogurty bez jahod, ztužené rostlinné tuky plné škodlivých transmastných kyselin, které by se v některých jiných zemích nemohly prodávat a výrobcům a prodejcům by za ně hrozilo vězení, nebo hořické trubičky s těmito tuky, jejichž výrobce zákazníkům tvrdil, že jeho produkty obsahují tuky zdravé.

Nominaci také získala firma prodávající nemocným a invalidním lidem zdravotní prostředky a která nemocným důchodcům prodala rozbitý invalidní vozík, jenž deklarovala jako nový z výstavy.

Týdeník A DOST! vzniká za exkluzivní spolupráce spotřebitelského časopisu dTest v produkci internetové televize Stream.cz a v dubnu oslaví už druhé narozeniny. Autorem a moderátorem týdeníku je novinář Jan Tuna.

„A DOST! pomáhá lidem orientovat se ve změti zboží a nabídek a varuje je před podvodníky a šejdíři. Za uplynulý rok mě nejvíce potěšilo, že se nám po sérii reportáží podařilo zarazit podvodné půjčky po telefonu. Operátoři, kteří se tomu dlouho bránili, vypověděli těmto společnostem smlouvy a zároveň ve svém kodexu poskytování těchto nabídek po telefonu zakázali. Boj však nekončí, protože se vyrojili další podvodníci – a proti těm budeme bojovat i nadále,“ říká Tuna.

Stream.cz dosud odvysílal stovku dílů pořadu A DOST!, které zaznamenaly bezmála 30 miliónů zhlédnutí. Jeden díl tak v průměru vidělo okolo 300 tisíc lidí.

Loni si Černá kladiva odnesli výrobci zmrazených ryby plných fosfátů a vody, falšovaných medů a medů s pesticidy a také provozovatelé podvodných půjček po telefonu.

Anketa

Nominovaní na ČERNÁ KLADIVA A DOST!
Vejce s dobarvovanými žloutky
3,9 %
Odporné okrádání po telefonu
50,6 %
Jahodové jogurty bez jahod
3,8 %
Nové staré zdravotní prostředky
2,6 %
Rostlinné tuky plné zabijáků
19,3 %
Dobře utajené glutamáty
5,7 %
Nezdravé oplatky a trubičky
0,7 %
Barviva v potravinách a nápojích
4,7 %
Chemické dorty
8,7 %
Celkem hlasovalo 19008 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám