Hlavní obsah

Vyhořelou chatu Libušín zakryje střecha. Rekonstrukce má památce vrátit původní podobu

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesnou příčinu požáru, který začátkem týdne v noci na pondělí zničil národní kulturní památku chatu Libušín na Pustevnách v Beskydech, budou kriminalisté vyšetřovat zřejmě ještě dlouhé týdny. Samotná obnova by měla začít nejdřív až příští rok na jaře.

Chata Libušín na Pustevnách v Beskydech vyhořela v noci na pondělí 3. března 2014.

Článek

Svou práci dokončili na místě vyšetřovatelé hasičů i kriminalisté a objekt si převzal správce - Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Vyšetřovatelé se kloní k hypotéze, že oheň vznikl mimo objekt a na střechu chaty se přenesl. Pravděpodobně tak nešlo o technickou závadu.

„Kriminalisté pracují s více verzemi, takže stále není vyloučeno nic, tedy ani nedbalost, nebo úmyslné zapálení,“ okomentovala dosavadní poznatky mluvčí Krajského ředitelství policie ČR Jana Macalíková.

„Pokud nezískáme nové svědecké výpovědi, nebo jiné aktuální informace, není vyloučeno, že se vyšetřování protáhne na týdny i měsíce,“ upozornila Macalíková.

Požářiště s troskami je nyní oplocené a začaly první kroky k obnově chaty. Ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš řekl, že si nedovede představit, k čemu vlastně mohlo dojít.

Valašské muzeum Rožnov pod Radhoštěm

„Mluvil jsem osobně s paní, která o požáru informovala hasiče ještě předtím, než na oheň upozornily požární hlásiče,“ dodal Ondruš na podporu závěru, že hořet začalo zvenčí.

„Statik, architekti a památkáři nám doporučili zpevnit dočasně konstrukce, které jsou požárem postiženy a později přijdou strhnout. To umožní sesbírat detaily a informace, které využijeme při obnově chaty. Pak vytvoříme konstrukci pro zastřešení požářiště do doby, než se začne s obnovou. Střecha musí být pevná, aby přežila rozmary počasí v létě i tuhou Valašskou zimu,“ popsal Jindřich Ondruš.

Podle harmonogramu obnovy proběhnou soutěže architektů na obnovu i stavebních firem. Samotné práce by mohly začít příští rok na jaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám