Hlavní obsah

Bělobrádkovi dává nemoc svobodu, neřeší, co se stane za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek (37) se netají svou nemocí, několikrát o ní mluvil i v rozhovorech pro Právo. Spekulovalo se o tom, zda roztroušená skleróza není pravým důvodem toho, proč nesáhl po pozici šéfa ministerstva zemědělství. Bělobrádek to vždy popíral. Řídit resort se stovkami ­za­měst­nanců je mnohem složitější než se věnovat koordinaci vědy a výzkumu, kterou má jako místopředseda vlády na starost.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

„Roztroušená skleróza mi dává svobodu a utvrdila mě v životních prioritách,“ řekl nyní Bělobrádek. O zatím neléčitelné nemoci, s níž žije již 13 let, hovoří jako o družce, která ho bude doprovázet do konce života.

„Manželka si mě brala, když už o tom věděla. Já jsem jí říkal, že mám dvě milenky, jedna je KDU-ČSL, kterou sice opustit mohu, ale eresku (roztroušenou sklerózu) že asi neopustím nikdy,“ opakuje Bělobrádek svůj bonmot o nemoci, jejíž první příznaky na sobě zpozoroval v šestém ročníku vysoké školy.

Ztrácel rovnováhu

„Trochu jsem ztrácel rovnováhu, takže když jsem si obouval boty a stál na jedné noze, tak jsem padal,“ vzpomněl na období, kdy se mu také výrazně zhoršila fyzická kondice a přidaly se i urologické problémy. Lékaři napoprvé nemoc neodhalili.

„Vlastní příznaky, které mě přivedly k diagnóze, to bylo vlastně to, že mně zničehonic začaly chromnout prsty,“ podotkl. Po několika týdnech mu pak v nemocnici určili diagnózu na základě magnetické rezonance mozku a rozboru mozkomíšního moku.

Týden ve zkouškovém období posledního ročníku ležel na kapačkách, kde dostával silné dávky protizánětlivých kortikoidů. Je smířen s tím, že tato choroba se nikdy nezastaví, pouze se buď utlumí, nebo probíhá pomalu.

Preventivně užívá i antidepresiva

„V podstatě jedinou ataku jsem měl, když jsem měl potíže v zaměstnání. To byl důvod, proč jsem odešel a stal se politikem,“ odkázal na rozhodnutí opustit povolání inspektora na jatkách. Politika mu prý svědčí, a i proto nemusí od ledna po letech používat kortikoidy, které mají řadu vedlejších účinků. Preventivně užívá antidepresiva.

„Je to věc, která moji povahu, která je dědičně prchlivá, zklidnila,“ řekl. „Nedělám z těch věcí drama, prostě to k životu patří. Choroby a neštěstí chodí po lidech, a ne po horách,“ dodal.

I když se jeho stav stabilizoval, brnění se občas objeví. „Někdy vypadám jako opilý, protože se zamotám, padají mně věci z ruky, takže zásadně házím mobilem po zemi a padají mi klíče,“ uvedl příklad.

„Některé věci neřeším, protože co bude za rok za dva, to nevím, takže jsem v tomhle možná trochu svobodnější než mnozí další,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám