Hlavní obsah

Kandidátkou na ministryni práce je Marksová Tominová

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Užší vedení sociální demokracie v pátek ráno vybralo kandidátku na ministryni práce a sociálních věcí. Je jí odborná mluvčí ČSSD pro lidská práva a rodinu Michaela Marksová Tominová. Předseda strany Bohuslav Sobotka hovořil během posledních dvou dnů o tomto postu s pěti ženami.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

Článek

„Po společné diskusi s užším vedením ČSSD jsem se rozhodl nominovat do nové vlády dosavadní mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaelu Marksovou Tominovou, která se sociální oblasti věnuje dlouhodobě v odborných komisích ČSSD,“ informoval v pátek předseda strany Bohuslav Sobotka.

„Resort práce a sociálních věcí se dostal díky hrubým pochybením Nečasovy vlády do dezolátního stavu, novou ministryni tak čeká spousta nášlapných min položených pány Drábkem a Šiškou, práce s nápravou koncepčních chyb a nefunkčních systémů. Jsem ale přesvědčen, že tuto nelehkou pozici zvládne,“ dodal šéf strany.

Funkční úřady práce a bezchybná distribuce dávek

Tominová už ve čtvrtek, kdy se se Sobotkou sešla v Lidovém domě, uvedla, že pokud taková nabídka padne, je připravena na ministerstvo nastoupit.

„Děkuji sociální demokracii za důvěru, kterou mi tímto rozhodnutím svěřila. Sociální oblast a rozsáhlé problémy, s kterými se v současné potýká, velmi dobře znám. Chci využít všech svých dosavadních zkušeností k tomu, abych mohla na ministerstvu práce a sociálních věcí co nejdříve prosadit priority schválené v koaliční smlouvě,“ nechala se slyšet v pátek.

Michaela Marksová Tominová
Mezi lety 2004 a 2006 působila ve funkci ředitelky odboru rodinné politiky na ministerstvu práce a sociálních věcí. V letech 2009 a 2010 působila na ministerstvu školství. Dlouhodobě se věnuje otázce rovných příležitostí mužů a žen a rodinné politice. Od roku 2006 je zastupitelkou v Praze 2, členkou ČSSD je od roku 1997.

Za klíčové cíle považuje funkčnost úřadů práce, vyšší podporu rodin s dětmi, prosazení bezchybné distribuce sociálních dávek a prosazení plné valorizace penzí.

Pětice kandidátek

Adeptek na tento post bylo pět a šéf ČSSD se postupně se všemi setkal. Tominová byla od začátku favoritkou, i místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková ji při příchodu na páteční grémium označila za favoritku.

Naopak jihočeská vicehejtmanka Ivana Stráská a zlínská radní Taťána Valentinová Nersesjan naznačily, že upřednostní své role v krajských samosprávách.

Se Sobotkou se vedle nich sešly také bývalá středočeská radní Zuzana Jentschke Stöcklová a Yvona Kubjátová. Ta ale už po čtvrtečním jednání se Sobotkou popřela, že by jí šéf ČSSD nějakou nabídku na vedení resortu vůbec dal.

Reklama

Výběr článků

Načítám