Hlavní obsah

„Praní špinavých peněz“ může ušetřit stovky miliard

Novinky, pst

Peníze v podobě papírových bankovek kolují z ruky do ruky a brzy jsou tak špinavé, že centrálním bankám nezbývá, než je stáhnout z oběhu a nahradit novými. Výzkum, na který upozorňuje článek v časopise Industrial & Engineering Chemistry Research, nabízí levnější „praní peněz“, které by ušetřilo každoročně v přepočtu na dvě stě miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hlavní autoři studie, profesor Nabil M. Lawandy z Brown University a Andrei Smuk, šéf výzkumu ve společnosti Spectra Systems Corporation, upozorňují, že každoročně se ve světě vytiskne přibližně 150 miliard nových bankovek. Náklady dosahují 10 miliard dolarů, v přepočtu 200 miliard korun. Další náklady jsou spojené s likvidací bankovek a dopady na životní prostředí.

Přestože peníze na sebe váží v rámci oběhu špínu nejrůznějšího druhu, hlavním zdrojem jejich špinavosti je maz z lidského těla, který pokožku chrání. Tento maz se hromadí na povrchu bankovek 3 až 15 let - většinou v závislosti na jejich nominální hodnotě, která souvisí s mírou jejich používání. Bankovky jeho působením ve spojení s kyslíkem žloutnou.

Lawandy a Smuk proto navrhli technologii praní peněz s pomocí CO2, který je běžně používán i v jiných čistících postupech. Účinky postupu ověřili na bankovkách z celého světa. Podařilo se jim účinně odstranit mastnou špínu, aniž by narušili bezpečnostní prvky, jako jsou hologramy a fosforeskující barvy.

Termín „praní peněz“ by se tak mohl zbavit svého negativního cejchu nelegální aktivity a stát se úctyhodnou praktikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám