Hlavní obsah

Počasí dělá s přírodou divy: První kočičky na vrbě a radující se sloni

– Praha
Novinky, Marika Konárková

Teploty nad nulou a slunečné počasí. Mírná zima v posledních dnech mate přírodu. Pořádně zamotala hlavu nejen rostlinám, ale i některým zvířatům, která se předčasně probouzejí ze zimního spánku.

Z teplého počasí se radují i zvířata v ZOOVideo: Novinky

 
Článek

V pražské zoologické zahradě se z teplého počasí radují hlavně sloni, jelikož mohou ve venkovních výbězích trávit více času, než by tomu bylo v případě mrazů nebo deště. „Zatímco za jiných okolností by byli venku pár desítek minut, v tomto počasí je to několik hodin každý den,“ upřesňuje Jaroslav Šimek ze Zoo Praha.

Zvířat, která si užívají příjemné počasí, je ale mnohem více. Venku se prohánějí různé druhy teplomilných kopytníků a zazimovaní nejsou ani někteří ptáci. „Na čerstvém vzduchu jsou například drobní buvoli anoa nebo africké druhy antilop. Někteří ptáci by v tomto ročním období byli dávno zazimovaní v teplých ubikacích, ale dnes můžeme vidět mrchožravé supy ve velké dravčí voliéře.“

Aktivita panuje také u psounů prériových, sice ne v takové míře jako přes jarní a letní měsíce, ale i tak je během dne můžeme vidět ve výběhu, přestože by měli dodržovat zimní spánek.

První kočičky na vrbě jívě. Počasí dělá s přírodou divyVideo: Novinky

V botanické zahradě rozkvétají dřeviny

V botanické zahradě v pražské Troji se teploty nad bodem mrazu projevují hlavně na dřevinách. Rozkvétají okrasné třesně sakury a na vrbě jívě se objevují první kočičky, které jsou symbolem jara a Velikonoc.

„Vrba jíva kvete spíše v předjaří. Teď máme začátek ledna a některé větve jsou už v plném květu. Ještě výraznější je rozkvétání u sakur, které běžně kvetou až na přelomu března a dubna. Tuto okrasnou dřevinu asijského původu můžeme vidět hlavně v parcích nebo soukromých zahradách a městských výsadbách,“ uvedl kurátor dřevin mírného pásma Tomáš Vencálek.

S prvními květy si pospíšila také kalina vonná. Přestože je to časně kvetoucí keř, tradičně rozkvétá spíše koncem zimy nebo začátkem jara.

Reklama

Výběr článků

Načítám