Hlavní obsah

Suchdol požaduje přestěhování palestinské ambasády mimo své území

Praha
Aktualizováno

Pražská městská část Suchdol požaduje po ministerstvu zahraničí přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali zbraně a výbušniny. Uvedl to starosta městské části Petr Hejl v reakci na středeční výbuch v objektu budoucí palestinské ambasády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Komplex budoucího velvyslanectví a rezidence velvyslance Palestiny v Praze-Suchdole

Článek

"Rada městské části Praha-Suchdol, zastupující zájmy občanů městské části Praha-Suchdol, se cítí jednáním diplomatů státu Palestina, kteří na ambasádě přechovávají zbraně a výbušniny a porušují tak české a mezinárodní právo, podvedena," uvedl Hejl. Palestinští diplomaté tak podle Hejla ztratili důvěru městské části. "Na základě uvedených skutečností požaduje městská část Praha-Suchdol po Ministerstvu zahraničních věcí České republiky přemístění ambasády státu Palestina mimo území městské části," dodal Hejl.

V pátek se sešel s náměstkem ministra zahraničí Jiřím Schneiderem. "Náměstek Schneider mluvil se starostou městské části Suchdol panem Hejlem, sdělil mu, že ministerstvo zahraničí sdílí obavy a je připraveno o situaci jednat," řekla odpoledne mluvčí ministerstva Johana Grohová.

V Suchdole explodoval rezidenční byt velvyslanceVideo: Jiří Forman, Novinky

Hejl už ve středu upozornil, že areál budoucí ambasády nebyl dosud zkolaudován. V pátek to potvrdil i Adam Halmoši, mluvčí Prahy 6, která pro Suchdol zajišťuje výkon státní správy, tedy i úkony týkající se stavebního úřadu. Zástupci úřadu nyní zjišťují, zda zástupcům ambasády hrozí nějaké sankce za to, že budovu užívali ještě před jejím zkolaudováním.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

Trezor uvnitř budovy vybuchl ve středu pod rukama velvyslance Džamála Muhammada Džamála. Policisté následně během vyšetřování na místě nalezli několik neevidovaných zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám