Hlavní obsah

Zeman: Hájek nedostal medaili kvůli tomu, že jeho syn ji chtěl dostat poštou

Mluvčí Charty 77 Jiří Hájek se nedočkal státního vyznamenání in memoriam, protože jeho syn požádal Hrad o zaslání poštou nebo kurýrem. To prezident Miloš Zeman považuje za neuctivé, řekla v pátek mluvčí hlavy státu Hana Burianová. Někdejší československý ministr zahraničí měl vyznamenání posmrtně dostat, jeho syn Jan Hájek ale nechtěl medaili převzít osobně na Hradě, neboť nesouhlasí se Zemanovými kroky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Článek

Hájek svůj záměr nepřevzít ocenění sdělil nejprve v telefonickém rozhovoru s šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem.

"Na základě jeho písemného vyjádření, které zaslal po uvedeném telefonátu panu prezidentovi, se prezident republiky rozhodl, že žádost pana Hájka, aby mu státní vyznamenání České republiky pro jeho otce bylo doručeno poštou / kurýrem, je zarážející a projevující neúctu k samotnému ocenění," napsala Burianová. "Další postup vedoucí k udělení státního vyznamenání byl zastaven," dodala.

Hájek ve čtvrtek serveru Revolver Revue sdělil, že jeho účast na slavnostním aktu mu nepřipadala vhodná vzhledem k současným aktivitám prezidenta republiky. Zeman podle něj používá všechny síly, aby "zesměšnil nebo podrazil" politické i osobní konkurenty. Hájek chtěl získat vyznamenání alternativním způsobem. Uvedl, že jeho přítomnost snad není rozhodující, když vyznamenání má být uděleno posmrtně jeho otci.

"Na to mi ředitel protokolu odpověděl, že v takovém případě vyznamenání uděleno nebude. To je pozoruhodné: ocenění in memoriam tedy není udělováno na základě zásluh zesnulé osobnosti, ale na základě ochoty pozůstalých účastnit se předávacího aktu," řekl Revolver Revue Hájek.

Podle Burianové nejprve syn jednoho z prvních mluvčích Charty 77 záměr prezidenta ocenit svého otce přivítal. "Pan Hájek byl mile překvapen a poskytl poštovní adresu pro zasílání písemného vyrozumění," řekla Burianová. Později ale změnil názor.

Jiří Hájek (1913 až 1993) byl československý politik, do roku 1970 člen KSČ. Na podzim 1968 byl zbaven všech funkcí poté, co jako ministr zahraničí ČSSR vystoupil v Radě bezpečnosti OSN proti srpnové okupaci země armádami Varšavské smlouvy. V roce 1977 patřil spolu s Václavem Havlem a Janem Patočkou k prvním mluvčím Charty 77.

Na protest proti Zemanovým krokům ocenění nepřevzal také hudebník Vladimír Mišík. Prezidentovi své rozhodnutí oznámil v dopise. Mnohým lidem vadilo, že Zeman na slavnostní předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále Hradu nepozval dva rektory. Na protest do Prahy nepřijela řada jejich kolegů. Slavnosti se neúčastnili také někteří politici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám