Hlavní obsah

Dům obsazený squattery si přehazují ministerstva

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Budova ve Washingtonově ulici, kterou ve čtvrtek večer obsadili squatteři, měla sloužit Národnímu filmovému archivu. Dům v havarijním stavu chtělo ministerstvo spravedlnosti přenechat ministerstvu kultury, jenomže to s díky odmítlo. A tak dál chátrá.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zásahu proti dvěma stovkám squatterů se v noci na pátek zúčastnily desítky policistů i vyjednavači.

Článek

Squatterská iniciativa Vzpomínky na budoucnost chtěla obsazením objektu den před volbami upozornit podle svého člena František Sauera, že svoboda neleží ve volebních urnách. Skupina zde zamýšlela vytvořit sociální centrum pro každodenní kulturní, sociální a politické činnosti.

Přestože se polovina z nich po výzvách policie vzdala a dalších třicet zasahující strážci zákona vyvedli, podařilo se jim upozornit na zchátralý dům, o který ve skutečnosti nestojí žádné z ministerstev.

Špatná komunikace resortů

Ministerstvo spravedlnosti ho chtělo přenechat ministerstvu kultury. To zde zamýšlelo zřídit sídlo Národního filmového archivu, jenomže tento úmysl jim zase zatrhlo ministerstvo financí. Vzájemně si to ale ministerstva ještě nestihla sdělit.

„Ministerstvo spravedlnosti nabídlo objekt k dalšímu využití v rámci státní správy. Projevilo o něj zájem ministerstvo kultury, které také předložilo návrh na změnu příslušnosti hospodařit s objektem. Tento převod byl letos v dubnu schválen. V tuto chvíli jsme připraveni k převodu budovy, která je sice v havarijním stavu a potřebuje rozsáhlou rekonstrukci, ale staticky tam není problém, takže není nutné bourání,“ sdělila Právu Štěpánka Čechová, mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dům během čtvrtečního obsazení squattery

Budoucí nový hospodář už zájem o objekt ale nemá. „Dům ve Washingtonově ulici je stále majetkem ministerstva spravedlnosti a bude i nadále. Od původního nápadu, že by byl převeden pod správu ministerstva kultury a sloužil Národnímu filmovému archivu, bylo upuštěno. Ministerstvo financí vydalo stanovisko, podle kterého je budova na adrese Washingtonova 21, Praha 1 pro sídlo NFA nevhodná. Podmínky, které ministerstvo financí považuje za nezbytné, nelze totiž v této budově splnit. Například není možné v ní vybudovat kino s dostatečnou kapacitou,“ informovala redakci mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková.

Squatteři se opatrně dopustili přestupku

Zhruba dvě stě squatterů z iniciativy, která v srpnu obsadila i chátrající dům na Pohořelci, tentokrát zlomila tři zámky dveří a ve čtvrtek před 21. hodinou vnikla do čtyřpatrového domu ve Washingtonově ulici. Nevydrželi tu však ani do pátečního rána.

„Policie v současné době situaci vyhodnocuje a s největší pravděpodobností oznámí všechny účastníky do správního řízení,“ informovala mluvčí pražské policie Hana Jeřábková s tím, že squattery čeká od úřadu MČ za přestupek neuposlechnutí výzvy pokuta v řádech tisícikorun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám