Hlavní obsah

Petra bojuje s leukémií a věří, že se objeví vhodný dárce

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Jedna žena, jeden příběh. Na začátku byla prosba o pomoc 34leté učitelce angličtiny Petře Slavíkové ze Zlína, mamince čtyřleté dcerky. Mladá žena trpí akutní leukémií a ve svém boji o život se zatím marně snaží najít vhodného dárce kostní dřeně.

Foto: Archiv Petry Slavíkové

Petra Slavíková se svou dcerou

Článek

Od první zmínky o Petře a její nemoci uplynul teprve měsíc, ale i za tak krátkou dobu v sobě stovky lidí našly dostatek odvahy a odhodlání pomoci. Jen kvůli ní přijaly transfúzní stanice ve Zlíně, Brně, Kroměříži, Uherském Hradišti i v Praze více než čtyři stovky dobrovolníků, kteří se přišli zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Ani tak silná vlna však dosud nemusí znamenat vítězství samotné Petry.

„Je nádherné, kolik lidí se s pomocí připojilo, ale pořád je to málo. Jen jeden dárce ze sta může být vhodný. Pro Petru se ale dosud žádný vhodný nenašel. Potřebovali bychom patnáct set až dva tisíce dobrovolníků,“ přiznala Právu Zdena Wasserbauerová, spolupracovnice Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Přicházet další vlna dobrovolníků

Nyní začala do transfúzních oddělení kvůli Petře přicházet další vlna dobrovolníků. Do zlínské nemocnice se do registru přihlásilo zhruba deset lidí, dalších více než dvacet zamířilo do uherskohradišťské nemocnice.

„Samy bychom se s kamarádkami asi neodhodlaly, ale tohle byl ten správný impuls,“ řekla v úterý Renáta Rýpalová. Studentka čtvrtého ročníku Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti přišla se dvěma desítkami svých spolužáků.

Foto: Archiv Petry Slavíkové

Petra Slavíková se svou dcerou

Společně vyplnili vstupní formulář, nechali si vzít krev a zapsali se do registru dárců kostní dřeně. Chtějí pomoci nejen nemocné učitelce angličtiny, ale i dalším nemocným.

V České republice je totiž v registru dárců kostní dřeně stále málo lidí, zhruba jeden ze dvou set obyvatel. „Například v Německu je to ale každý dvacátý. Proto bych chtěla apelovat na mladé lidi, aby se aktivně zapojili. Třeba pomůže i tahle naše akce,“ konstatovala odborná učitelka hradišťské zdravotnické školy Jaroslava Beňovská.

Petře Slavíkové lékaři diagnostikovali leukémii před třemi lety. Částečně nad ní už jednou zvítězila. Letos v květnu se však u ní projevil nárůst kmenových buněk. Pravděpodobnost, že se pro ni najde vhodný dárce, však stále je.

„Petruška je úžasná, znám ji čtyřiatřicet let a pořád nechápu, kde stále bere tu sílu. Je fantastická, veselá, usměvavá a hlavně stoprocentně věří, že se pro ni dárce najde,“ uzavřela její maminka Helena Marková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám