Hlavní obsah

Lidé v referendu odmítli osamostatnění Lubiny

Právo, Jiří Tomaškovič
Kopřivnice

Lubina zůstane součástí Kopřivnice. V sobotním místním referendu o tom rozhodli tamní obyvatelé. Svůj hlas odevzdalo 796 voličů, pro osamostatnění se vyslovilo pouze 213 z nich, což je přibližně 16 procent všech oprávněných voličů. Aby se Lubina osamostatnila, bylo nutné, aby s tím souhlasila nadpoloviční většina voličů. Zůstat místní částí Kopřivnice volilo 579 oprávněných voličů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zájem o referendum o osamostatnění Lubiny byl veliký. Většina voličů ale vyslovila přání zůstat součástí Kopřivnice.

Článek

„Lidé mají asi ze samostatnosti strach. Navíc protisnahy ze strany města byly velice silné,“ uvedl předseda Přípravného výboru na osamostatnění místní části Lubina Milan Erla.

Svůj hlas proti odtržení vhodil v sobotu dopoledne do volební urny také současný starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS). „Na otázku jsem odpověděl ne. A jsem rád, že se tak vyslovila většina obyvatel Lubiny,“ řekl Jalůvka, který připustil mírné obavy.

„Přesvědčování ze strany lidí z výboru bylo v poslední době až nátlakové. Navíc mnohdy neříkali pravdu. Naštěstí měli lidé informace z obou stran a mohli vše zvážit,“ řekl Jalůvka.

Nové všelidové hlasování na stejné téma lze opakovat nejdříve za dva roky. „Pokud někdo mladší bude mít v budoucnu zájem, rád jim předám své zkušenosti. Ale aktivně už se v tom zřejmě angažovat nebudu,“ řekl Erla.

Lubina nese své jméno od roku 1959, kdy se sloučily obce Větřkovice a Drnholec nad Lubinou. Součástí Kopřivnice je Lubina od roku 1979. Osamostatnit se snažili Lubiňané už dvakrát - v roce 1990 a 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám