Hlavní obsah

Svobodu začneme vnímat, až když ji ztratíme. Iniciativa vyzývá k nevolení komunistů

Novinky, val
Praha

Iniciativa Komunisté nepatří ke kormidlu zveřejnila před volbami video, na kterém se osobnosti především z akademické a umělecké sféry vyjadřují na téma lidská svoboda. Apelují tímto způsobem na lidi, aby ve volbách nepodpořili komunisty.

Svoboda v ohrožení?

 
Článek

„Těžko říct, co je svoboda, ale víme, co je nesvoboda. Vím, proč ta svoboda je teď důležitá, protože vím, že o ni lze přijít,“ prohlásil ve videu například politolog a někdejší poradce Václava Havla Jacques Rupnik.

„Proč je pro mě svoboda důležitá? Nevím, jak na to odpovědět. Proč člověk pije, proč dýchá, proč jí? Patří to k životu,“ odpověděl senátor a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Mezi výpověďmi jednotlivých osobností se na videu objevují data související s komunistickým režimem a hesla jako „Svobodu zpravidla začneme vnímat, až když ji ztratíme“ nebo „Za svobodu je třeba bojovat, dokud ji máme“.

Každý má právo na názor, říkají komunisté 

Mluvčí iniciativy Šimon Heller (KDU-ČSL) tvrdí, že za videem nestojí žádná politická strana, třebaže v něm vystupují i politici jako Daniel Herman (KDU-ČSL) nebo Jan Samohýl (TOP 09). „Všichni účinkující zde vystupují z důvodu aktivního vystupování proti komunismu," řekl Novinkám.

KSČM si v reakci na video vystačila s lakonickou odpovědí. „Žijeme v demokratické zemi a každý z nás má právo vyjádřit svůj názor,“ komentovala klip pro Novinky mluvčí strany Veronika Žižlavská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám