"Z holubinek, ryzců a hřibů, které rostou hlavně v létě, najdete ještě všechny druhy, ale je jich méně a jsou promíseny s pozdějšími druhy," řekl Landa.

Lidé podle něj ale najdou poměrně hodně václavek, které rostou na odumřelých i živých jehličnatých a listnatých stromech. Mykolog současně upozornil, že václavky nejsou za syrova jedlé a musí se déle tepelně zpracovávat. Houba je často zaměňována i se šupinatkou kostrbatou, která je sice jedlá, ale je poměrně "tuhá a není chuťově nejlepší", uvedl Landa.

Vedle václavek dál rostou i ryzce pravé nebo smrkové, podzimní druhy čirůvek nebo bedly vysoké a červenající. Objevují se i třepenitky a strmělky, mezi kterými jsou ale i jedovaté druhy.

Z jedovatých druhů podle Landy nyní převažují pavučince a vláčnice. Je třeba si dát pozor i na možnou záměnu nejedlých a jedlých čirůvek, doplnil mykolog.