Hlavní obsah

Zeman s Fischerem ušetří. Daň za zpožděné peníze na kampaň platit nemusí

Prezident Miloš Zeman ani neúspěšný prezidentský kandidát a nyní ministr financí v demisi Jan Fischer nemusí zaplatit darovací daň z peněz, které byly určeny na jejich volební kampaň, ale na účty jim přišly až po skončení prezidentské volby. Podle informací serveru Lidovky.cz se na tom dohodly Finanční správa a ministerstvo vnitra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Jde o bezúplatná nabytí majetku určeného na financování volební kampaně kandidáta na funkci prezidenta podle zákona upravujícího volbu prezidenta republiky, která nejsou předmětem daně darovací," řekla webu mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová. Podle ní je podstatná transparentnost příjmů i výdajů na financování volební kampaně.

Fischerovi se po neúspěšné kandidatuře v lednových prezidentských volbách dlouho nedařilo splatit všechny náklady na kampaň. Dluhy nevyrovnal ani po uplynutí zákonné lhůty. Až na začátku července přišlo na účet jeho kampaně několik darů v řádu miliónů korun. Pokud by z nich platit darovací daň, činila by podle serveru přes půl miliónu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer

Také Zeman splácel část výdajů na kampaň až měsíce po vyhlášení výsledků. Na účet mu po volbách od sympatizantů přišly milióny korun. V jeho případě by se výše darovací daně vyšplhala až k jednomu miliónu, uvedl server.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer přestavuje svůj program

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám