Hlavní obsah

Největší továrna na gramodesky je v Česku, lisuje Rolling Stones i Beatles pro celý svět

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loděnice u Prahy

Továrna na vinylové desky v Loděnici u Prahy zásobuje retro-trendem celý svět. Používají tu původní stroje ze 70. let a 360 dní v roce tu na nich vyrábí hudební nosiče neslavnějších světových kapel a interpretů.

Největší továrna na gramodesky je v Česku, dělá Rolling Stones i Beatles pro celý světVideo: Novinky

 
Článek

A jak gramofonová – vinylová deska vzniká? Hudební záznam, dodaný studiem, se nahraje do počítače. Odtud se převede do nahrávacího stroje, jeho diamantový hrot vryje jednotlivé písničky do měděné desky, vznikne strana A a strana B. Metodu přímého masterování do kovu vylepšil vedoucí premasteringového studia Zbyněk Lebr.

„Pro toto zařízení jsme si vyvinuli vlastní software simulující činnost nahrávacího stroje, ten dokáže upozornit na případné problémy a vady ještě před tím, než začne řezat,“ řekl Novinkám.

Do USA se posílá deset tun desek týdně

Měděná deska pak putuje do chemické laboratoře, kde se na ni nanese vrstva niklu. Ta se následně odloupne v podobě lisovací formy. Lisovací formy pro obě strany desky se vloží do lisu, ve kterém se otisknou do roztaveného vinylu včetně středové etikety. Hotová deska míří do kompletačního centra.

Tam ji vloží do ochranných sáčků a následně do adekvátního balení. Proces kompletace od zpracování podkladů od zadavatele až po zabalení trvá přibližně dva dny.

„Loni jsme vyrobili 7 miliónů, letos 10 miliónů desek, které putují do celého světa. Naším největším zákazníkem je americká firma. Na týdenní bázi tam letecky zasíláme v průměru deset tun zboží. Většina obchodů pro nakupující je na internetu, speciální sběratelské kolekce se pohybují v řádech tisíců korun. Samotná deska v řádech 100 korun,“ dodal generální ředitel společnosti GZ Digital Media Michal Štěrba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám