Hlavní obsah

O gripenech definitivně rozhodne až nová vláda, jasno bude na přelomu roku

Novinky, jas

Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka, který již vládne v demisi, o případném prodloužení kontraktu na pronájem švédských nadzvukových stíhaček JAS 39 Gripen nerozhodne. Rusnok v pondělí po návštěvě čáslavské letecké základny uvedl, že jasno by mělo být koncem tohoto roku či na počátku příštího.

Článek

„Věřím, že švédská strana pochopí naši momentální specifickou politickou situaci,” uvedl premiér Rusnok s poukazem na skutečnost, že by konečné rozhodnutí mělo padnout během několika následujících měsíců. „Všechny kroky budou dál pokračovat,” dodal Rusnok.

„Definitivní podepsání smlouvy může být odloženo na moment, kdy přijde nová vláda, což může být konec roku, začátek příštího roku,”  uvedl Rusnok.

Stávající kabinet chce svým nástupcům připravit veškeré podklady, „aby rozhodnutí bylo jednoduché”. Švédové momentálně čekají, jak se česká strana rozhodne.

Rusnok řekl, že jednání jsou již „ve velmi pokročilém stadiu” a stávající nabídka je pro ČR ekonomicky podstatně výhodnější než stávající pronájem. Nový kontrakt by měl být podle ministra obrany Vlastimila Picka delší než deset let.

Související téma

Náčelník generálního štábu Petr Pavel věří, že tato ani příští vláda již jinou variantu než prodloužení pronájmu švédských strojů projednávat nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám