Hlavní obsah

Vězněný poslanec Pekárek přijde o příjem ze Sněmovny

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední výplatu dostane poslanec Roman Pekárek, který je od února ve vězení, za pátek 16. srpna. Den nato totiž vstoupí v účinnost zákon, který mu veškeré platby od Sněmovny definitivně zastaví.

Foto: René Chvalina, Právo

Poslanec Roman Pekárek před nástupem do věznice.

Článek

Pekárkovi Sněmovna musela i po jeho nástupu do vězení dál posílat plat 55 900 hrubého, přestože se práce ve Sněmovně kvůli pobytu za mřížemi vůbec neúčastnil. Kancelář komory pouze přestala platit paušální náhrady na reprezentaci a dopravu, protože ty prokazatelně čerpat nemohl. Zákon, který schválil parlament v červnu, toto rozhodnutí Sněmovny stvrdil.

Pekárek od neděle také přijde o peníze, které mohl čerpat na svou kolínskou kancelář a její vybavení, na telefony a expertizy, což měsíčně mohlo činit celkově až 41 tisíc korun.

Sněmovna ale zatím dál bude platit jeho dvěma asistentům, protože zákon se na tuto platbu nevztahuje. Její výši určuje rozpočtový výbor Sněmovny svým usnesením. Každý poslanec může měsíčně mezi své asistenty rozdělit 35 880 korun.

Manželce tisícovka

Pekárkovými asistenty jsou podle oficiálního parlamentního webu poslancova manželka Petra a jeho přítel Vilém Gruml, bývalý ředitel Správy městských sportovišť Kolín. Právě v této organizaci byl Pekárek v době svého místostarostování města členem představenstva.

K tomu, aby Sněmovna peníze asistentům proplatila, stačí poslancem podepsané faktury.

Je nabíledni, že voliče zajímá, kolik peněz z veřejných prostředků asistent pobírá, stejně jako se pídí třeba po platech úředníků na ministerstvech. Ale sněmovní kancelář pouze kontroluje, aby suma, na kterou jsou faktury vystaveny, nepřesáhla stanovených 35 880 korun.

„Jak jednotliví poslanci rozdělí poskytnutou sumu mezi své asistenty, je jen na jejich rozhodnutí,“ řekl Právu Roman Žamboch z tiskového odboru Sněmovny.

Pekárek Právu ještě před nástupem trestu řekl, že manželka za svou práci bere nejnižší možnou odměnu, tedy tisíc korun měsíčně. Nelze zjistit, zda se to změnilo poté, co Pekárek o některé sněmovní požitky přišel.

Rath o výplatu nepřijde

Platový zákon nyní stanoví, že zákonodárci, pravomocně a nepodmíněně odsouzení za úmyslný trestný čin, ztrácejí nárok na plat, náhrady a další požitky spojené s funkcí poslance či senátora. Podnětem k jeho přijetí byla právě Pekárkova kauza.

Poslanec byl odsouzen na pět let za korupci, které se dopustil v době ještě před nástupem do parlamentu. Ačkoli jej jeho bývalí straničtí kolegové z ODS vyzývali, aby se vzdal mandátu, který získal jako náhradník za rebela Ivana Fuksu v listopadu 2012, neučinil to. Odkazoval se na ústavu, která mu žádnou takovou povinnost nestanoví.

Ani účinnost nového zákona nic nemění pro dalšího z poslanců, který je ve vězení, Davida Ratha. Ten na rozdíl od Pekárka dosud nebyl pravomocně odsouzen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám