Hlavní obsah

Noční oblohu rozzáří slzy svatého Vavřince

Novinky, vrb
Země

V noci na úterý bude k vidění opravdová astronomická lahůdka. Obloha nabídne pozorovatelům nádhernou podívanou - vyvrcholí meteorický roj Perseidy, v Česku známý jako slzy svatého Vavřince.

Perseidy natočené z noci na sobotu a noci na neděliVideo: Astronomický ústav AV ČR, observatoř Ondřejov, Rostislav Štork

 
Článek

Astronomové z observatoře v Ondřejově pořídili v noci na 11. a 12. srpna unikátní videozáznam několika jasnějších meteorů z letošních Perseid. Astronomický ústav AV ČR k nahrávání použil speciální videokamery, které jsou vybaveny zesilovačem obrazu, a dokáží tak zachytit i slabé meteory.

Po půlnoci v noci na úterý bude z Perseid k vidění v průměru 70 meteorů za hodinu. Pozorování bude navíc nahrávat vhodná fáze měsíce. Ten bude zapadat krátce po 22:20; obloha tedy nebude téměř vůbec osvětlena jeho svitem. Nejvíce meteorů bude podle astronomů možné pozorovat od půlnoci zhruba do 04:00.

Foto: Profimedia.cz

Roj Perseid zachycený v roce 2012 nad Nizozemskem.

Pro pozorování v Praze ale nebudou podmínky ideální. Podle ředitele Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Marcela Grüna se nad Prahou očekává oblačno a pozorování nenahrává ani množství městského osvětlení. „Lépe bude někde v přírodě stranou umělého osvětlení,“ řekl Novinkám Grün.

Vypaří se beze zbytku

„Lidé si často pletou meteory s meteority. Meteory z Perseid jen zazáří v atmosféře a beze zbytku se zcela vypaří, nic z nich na zem nedopadne,“ říká astronom Rostislav Štork z Astronomického ústavu AV ČR.

„Meteor je stopa rozžhaveného vzduchu, kterou vidíme i na vzdálenost sto kilometrů, i když původní meteorické tělísko bylo velmi malé,” vysvětluje Rostislav Štork. Podle něj mohou mít meteory z Perseid velikost několika centimetrů.

Meteorický roj Perseid je znám už 1755 let. Jsou to prachové částice, které na své dráze zanechala rozpadlá kometa Swift-Tuttle. Roj dostal název podle souhvězdí Persea, protože v tomto souhvězdí mají jeho meteory radiant, což je místo na obloze, odkud „vylétají”. V Česku se jim říká slzy svatého Vavřince podle světce, který má svátek 10. srpna. Vedle Perseid jsou také známé Leonidy, které vylétají ze souhvězdí Lva a objevují se kolem 18. listopadu. Méně známé Geminidy lze pozorovat v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám