Hlavní obsah

Teplotní rekordy budou v neděli padat jako švestky, vše předznamenala tropická noc

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během sobotního dne padly teplotní rekordy celkem na 59 měřících stanicích, přičemž osm z nich funguje 30 a více let. To by však nemělo být nic v porovnání s rekordy, které by mohly padnout během neděle. V neděli budou teploty ještě vyšší a je možné očekávat nový absolutní rekord pro ČR, informoval Novinky Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Teplotní rekordy sežehnou celou Českou republiku.

Článek

Během sobotního dne naměřili meteorologové nejvyšší teplotu v Plzni-Bolevci, kde teploměr ve stínu ukázal 37,5 stupně Celsia. V Dobřichovicích se teploměr zastavil na 37,2 stupně Celsia, v Kopistech pak naměřili o dvě desetinky stupně méně. Velké množství dalších stanich hlásilo teploty okolo 35 až 36 stupňů Celsia.

Extremním nedělním teplotám pak nasvědčovala i noc, která byla na většině českého území tropická. Ve zlínské obci Hošťálková a v Seči teplota neklesla pod 24,7 stupně Celsia, v Brně Tuřanech pod 23,2 °C, v Liberci pod 22,6 °C a i na Klínovci se teplota udržela nad 20 stupni Celsia. Pražské Klementinum pak hlásí nejnižší noční teplotu 23,3 °C.

Tropická noc

Tropická noc je noc, kdy minimální teplota neklesne pod 20 °C. V České republice se většinou tropické noci vyskytují jen v nížinách, poslední noc byla ale výjimkou.

Meteorologové doporučují se během neděle nezdržovat příliš dlouho na přímém slunci, nosit pokrývku hlavy a důkladně dodržovat pitný režim vzhledem k náročnosti veder pro lidský organismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám