Hlavní obsah

Zemanovi se jeho bonmot „Alláhu akbar” nepovedl, soudí ministr Kohout

Právo, jim

Nový ministr zahraničí Jan Kohout soudí, že se prezidentu Miloši Zemanovi nepovedl jeho výrok „Alláhu akbar”, který pronesl při nedávné návštěvě Německa. Kohout to řekl v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Kohout

Článek

Zeman v Německu překvapil tamní novináře zvoláním Alláhu akbar. Český prezident tehdy na dotaz novinářů na Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou, které byly uneseny v Pákistánu, uvedl, že je rád, že jsou naživu, ale odmítl se dále vyjadřovat, aby prý z toho nemohli těžit teroristé.

Pak se v žertu novinářky ptal: „Jste snad agentka Tálibánu nebo Al-Káidy?“ A na rozloučenou dodal „Alláhu akbar“. Podle Kohouta to ale přehnal. „Pan prezident je znám svými bonmoty, ale tenhle já sám nepovažuji za nejlepší. Myslím, že se mu nepovedl,“ řekl Kohout.

Prezident Miloš Zeman v Německu o unesených Češkách v PákistánuVideo: Česká televize ČT24

K samotnému únosu nechtěl nic upřesnit: „Po seznámení se se všemi fakty musím říct, že mediální embargo k tomuto případu je nejlepší příspěvek k pozitivnímu řešení.“

Nová velvyslanectví

Kohout také uvedl, že odmítá pokračovat v trendu rušení českých velvyslanectví. Naopak by rád otevřel nová. „Bude to v zemích v oblasti Perského zálivu, která je z hlediska našich obchodních příležitostí velice zajímavá,“ upřesnil Kohout na Rádiu Impuls.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám