Hlavní obsah

Nagyová se zřejmě utrhla z řetězu a tlačila Nečase k rozvodu

– Praha

Konkrétní obrysy získává teorie o ryze soukromé motivaci Jany Nagyové, která podle policie měla nechat sledovat manželku premiéra Petra Nečase příslušníky vojenské tajné služby. Podle usnesení o zahájení trestního stíhání, které jako první zveřejnil server E15, Nagyová tlačila na Nečase, aby se rozvedl, a zároveň chtěla zabránit spekulacím o svém vztahu s ním a o svých majetkových poměrech.

Foto: Jan Koller, ČTK

Premiér Petr Nečas s vrchní ředitelkou své kanceláře Janou Nagyovou

Článek

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Hrozí jí rok až pět let vězení.

Usnesení státního zastupitelství o zahájení trestního stíhání se opírá především o odposlechy telefonických hovorů a monitoring SMS zpráv, které probíhaly od podzimu minulého roku.

„Telefonní rozhovory… důkazně dokládají, že Mgr. Jana Nagyová vyvíjela nátlak na RNDr. Petra Nečase s cílem dosáhnout rozvodu jeho manželství s Radkou Nečasovou,“ stojí v usnesení. Na jiném místě zpráva konstatuje, že Nagyová se vyslovovala o údajné manželské nevěře premiérovy ženy.

Policisté také z informací získaných při sledování Nagyové dovozují, že šéfka premiérova kabinetu nechtěla, aby se jejich vztah provalil na základě zjištění, že její řidič Jiří Pertl často jezdil se služebním vozidlem do premiérova bydliště v Hrzánském paláci. Jak stojí v usnesení, chtěla „dále zabránit spekulacím o majetkových poměrech“.

Dokument popisuje, jak Nagyová postupně kontaktovala tehdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a poté i jeho nástupce ve funkci Milana Kovandu a dalšího příslušníka vojenské tajné služby Jana Pohůnka. Ti měli na její pokyn zorganizovat sledování Nečasové i řidiče Pertla a jeho přítelkyně Aleny Hegrové (rovněž zaměstnankyně Úřadu vlády). Vojenští zpravodajci měli pořídit jejich fotografie, které byly vydávány za dílo novinářů a v konspiračně vedené komunikaci označovány jako „žrádlo pro psy“.

Premiér Nečas přitom rozvod s manželkou Radkou, s níž byl ve svazku 25 let, oznámil v úterý.

Kauza Nagyová ve stručnosti
V rámci rozsáhlé razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) bylo zadrženo osm lidí v kauzách, které spojuje šéfka kanceláře premiéra Nečase Jana Nagyová. Policie při prověřování podezření, že náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na lobbisty Romana Janouška a Iva Rittiga prostřednictvím odposlechů, došla až k Nagyové. Tu viní z toho, že zaúkolovala příslušníky Vojenského zpravodajství, aby sledovali premiérovu manželku Radku Nečasovou. Prostřednictvím Nagyové měl také Nečas nabídnout třem "rebelujícím" poslancům ODS vysoké posty v polostátních firmách výměnou za to, že odchodem ze Sněmovny zabrání pádu vlády. Podle Nečase je to standardní politické vyjednávání, policie to hodnotí jako úplatek.

Kdo byl zadržen

Jana Nagyová - šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase

Lubomír Poul - šéf Úřadu vlády

Milan Kovanda - šéf Vojenského zpravodajství

Ondrej Páleník - bývalý šéf Vojenského zpravodajství, nynější šéf Správy státních hmotných rezerv

Roman Boček - člen představenstva Českých drah

Ivan Fuksa - bývalý poslanec

Petr Tluchoř - bývalý poslanec

Reklama

Výběr článků

Načítám