Hlavní obsah

Nebyla to vyšší moc, ale řízená záplava. Podáme žalobu, říká majitel hotelu Selský dvůr

– Praha
Novinky, mak

„Když jsem viděl ty škody po povodni, myslel jsem, že to vzdám,“ říká Viliam Sivek, dlouholetý podnikatel a majitel hotelu Selský dvůr v pražské Hostivaři, který zaplavila voda po vypouštění Hostivařské přehrady. Sivek považuje tento krok za obecné ohrožení, nikdo místní obyvatele dopředu neinformoval. Společně plánují podat žalobu.

Nebyla to vyšší moc, ale řízená záplava. Podáme žalobu, říká majitel hotelu Selský DvůrVideo: Novinky

 
Článek

Z hotelu Selský dvůr v pražské Hostivaři jsou slyšet sbíječky, otloukání omítky a poničených kachliček. Před budovou je velký kontejner na odpad, který zde zůstal po ničivé povodni. Na místě pracují i kuchaři a číšníci převlečení do montérek. Majitel hotelu Viliam Sivek sčítá škody, které po sobě zanechal rozvodněný potok Botič, vzdálený asi 20 metrů.

„Voda poničila kuchyni, restauraci a pokoje v přízemí. Hotel čeká totální rekonstrukce, bojíme se, aby budova nepopraskala. Máme pojištění proti živlu na 50 miliónů korun, pojistka asi zřejmě nebude stačit,“ říká s obavami Viliam Sivek, majitel společnosti Sivek Hotels, které Selský dvůr patří.

Nenápadný potok by však takovou škodu nemusel napáchat, nebýt náhlého vypouštění Hostivařské přehrady. Tu zřejmě pražský magistrát mohl odpouštět už dříve a méně. Po zvýšeném průtoku vody se potok rozvodnil a hotel zatopil do výšky dvou metrů.

„Měli jsme u snídaně 51 hostů s malými dětmi. Lidé nestačili utéct, voda jim sahala až po krk. S evakuací museli pomáhat hasiči. Byla to řízená povodeň, nějaký ‘bezmozek‘ otevřel hráz Hostivařské přehrady a velká vlna vše spláchla.“

Koho žalovat?

Sivek se diví, proč obyvatele nikdo dopředu neinformoval, proč se nádrž narychlo vypouštěla, aniž by dal někdo výstrahu. Společně s místními proto chtějí podat žalobu. Zatím však nevědí na jakou konkrétní osobu. Od vzniklého problému se každý distancuje.

„Záplavu někdo řídil, za to je někdo zodpovědný. Zatím nevíme kdo, jeden se vymlouvá na druhého. Je to pražský magistrát, nebo Praha 15, nebo jsou to Lesy hl. m. Prahy? Každopádně podáváme předžalobní výzvu, kde chceme zjistit, na koho konkrétně žalobu podat. Já věřím policii, že to vyšetří, těch podkladů, kdo chybil a kdo nechybil, je tady už dost.“

Pověřený primátor Tomáš Hudeček už dříve pochybení magistrátu odmítl. „V současné chvíli Magistrát hl. m. Prahy informaci o plánované žalobě nedostal, tedy se zatím nebudeme vyjadřovat. Až se vše uklidní, bude čas na rekapitulaci a zjišťování případných chyb,“ sdělila Novinkám mluvčí pražského magistrátu Iva Vojtková.

Majitel hotelu Sivek má v rukou i dvě pracovní verze předběžné zprávy z povodně na vodním toku Botič v profilu VD Hostivař, které zhotovily Lesy hl. m. Prahy. Obě zprávy se však rozcházejí v zásadních bodech a nepůsobí úplně věrohodně. Z druhé verze, která vznikla dva dny po té první, je například úplně vypuštěn bod, který popisuje stav vody před vypouštěním Hostivařské přehrady.

„První zpráva hovoří o tom, že v 6.30 byl přítok do Hostivařské přehrady přes 40 kubíků za sekundu a odtok 12 kubíků. Čili v ten moment a ještě před tím šla Hostivařská přehrada odpouštět. Pak máme druhou zprávu, kterou někdo šalamounsky předělal, kdy čas 6.30 vůbec není uveden. A je uvedena až situace v osm hodin.“

Foto: Novinky

Pracovní verze předběžné zprávy z povodně na vodním toku Botič se liší

Sivkovi nevznikla škoda pouze na osobním majetku. Voda zaplavila i desítku aut zahraničních hostů, kteří podávají žalobu a požadují náhradu škody. „Vůbec nemáme představu, jak to budeme se zahraničními klienty řešit,“ dodává s tím, že uvidí, jak se k celé věci postaví pojišťovna Uniqa, u které je hotel pojištěný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám